När piraterna blir hjältar och upphovsrättsägarna bovar

Två australiensare har blivit näthjältar, efter att illegalt ha livestreamat en boxningsmatch i landet. Nu riskerar de rättsliga påföljder – något som bland annat resulterat i pengainsamlingar från deras fans.
Matchen piratsändes under fredagen på just Facebook Live, och hade runt 90 000 tittare (enligt bland andra Mashable). Foxtel – som har rättigheterna till matchen – ringde till och med under den pågående livesändningen för att be dem stänga ned den. Mannen bakom, Sharp, valde istället att lägga upp samtalet via sin högtalarfunktion, så att alla kunde lyssna.
Foxtel är såklart upprörda – för att titta på matchen (mellan Danny Green och Anthony Mundine) via deras tjänst så behövde man annars betala strax under 60 australiensiska dollar (cirka 400 kronor), utöver övriga prenumerationskostnader. Om du tycker att det verkade dyrt – tja, det gjorde visst 90 000 andra också.
Läs mer: Är det filmbolagens fel att filmer piratkopieras?
Det verkar inte heller som om hotet om polisanmälan oroar männen bakom livesändningen – deras följare på sociala medier har nu påbörjat flera insamlingar för att täcka Sharpes och Havers rättegångskostnader.
Detta visar på att det finns problem med Facebooks Livesatsningar, men också på hur internetkulturen gärna främjar sådant som liknar den lilla människans kamp mot stora företag, oavsett vad lagen säger.