När något bra blir så himla rätt

Van Damme och Volvo – mer behöver jag egentligen inte skriva för att du vet att den här krönikan handlar om den mest episka splitten någonsin.

Jean-Claude är min barndomshjälte som jag spenderade timmar att efterlikna. Jag har aldrig stretchat så mycket i mitt liv som efter att jag sett honom i filmen Kickboxer (1989). I filmen hade Van Dammes karaktär Kurt Sloans bror blivit skadad i en match mot den ökända Tong Po och Kurt Sloan skulle hämnas. Innan Kurt kunde göra sitt jobb, fick han lära sig den traditionella kampsporten Muy Thai. För att lära sig Muy Thai behövde hans ben spännas upp mellan två palmträd för att sakta dras ned mot marken i en splitt. Egentligen var just det momentet helt onödigt eftersom Muy Thai inte använder flygande sparkar men vem kan förneka att det såg otroligt häftigt ut när Kurt gjorde sin världsberömda splitt-spark i den sista scenen och slog ut Tong Po.

Över två decennier senare står han där igen, min barndomshjälte, mellan två lastbilar från Volvo som backar längs en öde väg. Musiken är lugn och Jean-Claude talar om en tid som varit, med sin fransk-engelska brytning. Han som en gång slog ut Tong Po för att hämnas sin bror, går ned i en sista episk splitt balanserandes på lastbilarnas sidospeglar.

Det här är reklam som berör, engagerar, smickrar, andas frisk luft och allt det där som bara blir så bra, och så himla rätt. Tack Volvo och tack Jean-Claude för att ni tog mig tillbaka till pojkrummet för en kort stund.

Volvo Trucks – The Epic Split har nu setts av över 55 miljoner på YouTube i skrivande stund. En sökning i Google ger nära 3 miljoner resultat och enligt Unruly Media är det den mest delade filmen i världen. Reklamfilmen har redan fått guld i den internationella reklamtävlingen Epica och fler priser lär det bli.

Om du vill se fler populära videoklipp ska du spana in Toplistin.gs som publicerar sina trender med hjälp av data som de samlar in från hundratals svenska surfare.