Vilka är omständigheterna kring att någon får en affärsidé? Det är sällan i styrelserummet som dessa kläcks, utan i helt andra sammanhang. Vi träffade entreprenören och racingföraren Hunter Abbott och fick höra vad som fick honom att starta Englands största tillverkare av alkomätare.
Ibland känns det som att nya idéer och affärsmodeller ploppar upp som svampar ur jorden. Men det är ju sällan så att en idé kommer av att någon sitter och bestämmer sig för att komma på något nytt. Snarare kommer oftast en ny idé av att det saknas något, eller när tankarna får vandra helt fritt. För Hunter Abbott, entreprenören som startade AlcoSense, föddes idén när hans kompis blev tagen av polisen.
Hunter och hans vän var tillsammans best men på ett bröllop. Under natten festade de och höll jämna steg med varandra i fråga om alkoholintag. Efter lunch dagen efter satte de sig i varsin bil och körde hem. Båda var erfarna förare (Hunter är racingförare sedan 1995) och övertygade om att de var nyktra nog att köra. Abbott kom hem utan bekymmer, men hans kompis fastnade i en poliskontroll, fick blåsa och åkte fast för rattfylla. Resultatet blev indraget körkort, böter och att han fick ta om sitt körkort. Händelsen fick Abbott att tänka till, och han beslutade sig för att skaffa en alkomätare så han kunde kontrollera själv om han var nykter nog att köra.
Svårt att hitta tillförlitliga alkomätare
Han stötte dock snabbt på problem. De alkomätare han hittade höll antingen väldigt låg kvalitet, var inte att lita på eller fanns inte tillgängliga för konsumenter. Hunter hade tidigare varit involverad i ett företag som jobbar med GPS-teknik, men höll precis på att dra sig ur det projektet. Det fanns därför både tid och kapital tillgängligt så han startade helt sonika sitt eget alkomätarföretag AlcoSense.
Då Abbott tävlar i att köra bilar snabbt, fanns ett naturligt intresse och en förståelse för säkerhet vid bilkörning. Detta förhållningssätt tog han med sig in i företaget. Deras alkomätare är därför utformade för att alltid ge ett tillförlitligt svar, och de ser hellre att de överskattar alkoholmängden i kroppen än underskattar den. Allt för att du inte ska råka köra påverkad.
Strikt kvalitetskontroll
Liksom i racingvärlden genomför de dessutom ett flertal tester innan en produkt får lämna fabriken. Faktum är att varje enskild alkomätare testas vid tre tillfällen, för tre olika alkoholnivåer under tre veckors tid; ett program som Abbott kallar för 305% quality control. Just fokus på kvalitet har visat sig vara lönsamt, och sedan starten 2007 har AlcoSense seglat upp till att kontrollera ca 80 procent av den brittiska marknaden. Sedan två veckor tillbaka finns de i Sverige, och de säljer tre olika varianter av sin alkomätare genom teknikkedjan Kjell & Co.
Marknadsföringen kommer dels att ske genom PR-insatser och via Kjell & Co:s egna kanaler. Abbott berättar att de i England ofta medverkar i olika motorevenemang för att visa upp sin produkt och få ett ökat genomslag. På sikt är det inte omöjligt att vi får se något liknande här i Sverige, även om det i nuläget inte finns planer på några sådana aktiviteter.
Jag tackar Hunter Abbott för hans tid, och önskar lycka till med den svenska lanseringen!