När deadline närmar sig – 10 tips hur du tar dig samman

Pust. Varför sitter jag alltid i sista minuten? Jag är en planeringsmänniska och har stenkoll på saker, men alltid är det något som gör att jag sitter dagen innan eller samma dag som något måste vara färdigt. Paniken kryper i kroppen, hur gör jag för att ta mig samman?

Tar en kopp kaffe eller en nypa frisk luft
Det här tipset är kanske inte nytt och det kan låta lite klyschigt. Men det är ju faktiskt så att hjärnan fungerar bättre om den får det den vill ha – i detta exempel koffein och syre. Ta ett steg utanför dörren, ta några härliga djupa andetag och få ny energi. Koppen kaffe brukar jag ta med mig in till datorn igen och avnjuta under arbetets gång.

Delegerar
Det här är mitt favorittips. Inte för att det alltid går att delegera, men i den mån det går är det trevligt. Kanske är ni flera kollegor som arbetar inom samma område så att ni kan hjälpas åt att sätta ihop det material som måste bli färdigt. Om det inte går att delegera är det inte mycket att göra, men det är otroligt värdefullt om en kollega säger ”självklart vill jag hjälpa till, vad kan jag göra?”.

Stänger av allt annat
Sitt inte med Facebook som plingar, mailikoner som dyker upp vid nytt mail, sms-notifications och allt annat som kan störa. Stäng av allt eller lägg undan de saker som har potential att avbryta ditt arbete. Min flik där Facebook lättsamt plingar stängs ner, mobilen sätter jag på tyst och lägger upp och ner (så att jag inte ser att skärmen lyser upp vid varje nyhet), sitter jag inkopplad i växeln meddelar jag att jag kopplar ur mig samt att jag självklart säger till mina kollegor att helst inte störa mig under de kommande timmarna.

Jobbar hemifrån
Har man möjlighet att arbeta hemifrån kan det kännas skönt. Men bara så länge man hanterar det. Har man en jobbig deadline kan det kännas extremt lockande att både dammsuga, diska och ta tag i det där projektet som inte blivit gjort. Att jobba hemifrån är skönt på så sätt att man inte blir störd, men det gäller som sagt att man hanterar alla frestelser.

Lyssnar på rätt musik för rätt mood
Musik är jätteviktigt för mig. Antingen rätt musik eller komplett tystnad. Spotify har en mängd olika listor med olika genres som jag själv skapat – allt för att passa in i dagens humör. Musik ger mig inspiration och även arbetsro.

Ber om lite mer tid
Det kan vara så att vissa deadlines är satta lite extra tidigt för att det ska finnas marginal för förseningar. Det är ingenting man ska utnyttja om så är fallet, men fråga personen som väntar på ditt material om du kan få lite mer tid på dig. Ibland går det, ibland inte.

Söker efter liknande material för inspiration
Ibland kan jag fastna i arbetet och då är Mr Google min räddning. Det räcker med att kika på hur andra har skrivit eller utformat en uppgift för att det ska lossna så att jag kommer vidare.

Ser till att äta
När jag är hungrig blir jag extremt ofokuserad och negativ. Detta innebär att äta är viktigt. Att jobba mot deadlines på tom mage är inget för mig.

Förenklar… inte komplicerar uppgiften
Precis så. Gör det inte svårare och mer komplext än det måste vara. Måla inte ut dig i långa texter om det inte ställs krav på att det ska vara så. Gör det du ska och måste, har du mer tid över kan du tillåta dig själv att vara ambitiös, men börja inte med det innan du vet hur mycket tid du har på dig.

Hoppas på det bästa
Ibland är detta faktiskt sant. Vi har inte kontroll över allt och ibland måste vi bara hoppas på att saker löser sig. Detta gör man genom att ta en sak i taget, inte tänka för långt fram i processen, arbeta med fokus och kvalité och sen hoppas på att tidsramen håller. Oftast går det bra att sätta tron på det bästa så länge man inte alltid förlitar sig på att ”allt löser sig av sig själv”.