När är vi redo att lämna över vår dator till molnet?

Här berättar Nikola Bozinovic från företaget Nutanix om vilka möjligheter och begränsningar som finns med Virtual Desktop Infrastructure (VDI) och när vi alla kan tänkas vara redo att helt lämna över vår dator till molnet.

Tänk vad skönt att inte behöva oroa dig för att datorn ska krascha och allt arbete försvinner. Att slippa hålla på med back-ups som USB-stickor och externa hårddiskar är något som de flesta önskar. Är det inte dags att lämna över hela datorn till molnet?

För den enskilde kan detta låta lite läskigt men för jätteföretag som har tusentals anställda kan VDI vara en lättnad, då det förenklar administrationen av data och klienter avsevärt. Ett företag som tror på en framtid med VDI är Nutanix.

Nikola Bozinovic inleder vår intervju med stort förtroende och charm. Tidigt förklarar han att kunden och deras upplevelse är det viktigaste för Nutanix. “Allt håller på att skifta mot molnet nu. Under de kommande tio åren handlar det främst om att ge en så bra kundupplevelse som möjligt”.

Enorma datamängder medför stora risker

Det är förståeligt varför Nutanix sätter sådan stor vikt på just denna fråga. Ett företags infrastruktur och stora mängd data är ingenting som får påverkas vid ett skifte till en virtuell miljö. Ett endaste misstag skulle sätta stopp för verksamheten och konsekvenserna skulle bli enorma.

“Vi fokuserar på att ställa de rätta frågorna och erbjuda de rätta lösningarna. Vi och kunderna strävar mot samma mål och tar teknologin dit kunderna går”, förklarar Nikola.

För de flesta företag är det en självklarhet att tillmötesgå sina kunder. I Nutanix fall utvecklas VDI och uppkoppling till molnet beroende på vilket behov som finns. Lösningar tas fram utifrån de riktlinjer företaget följer, allt från säkerhet till datatillgänglighet. “Många offentliga myndigheter har strikta regler att följa och vi är den enda lösningen som är certifierad, så säkerhet är av största vikt”.

Hundra procent är inte svaret

Nu till den stora frågan på allas läppar: Är vi redo att lämna över vår dator till molnet? Om inte, hur många år kommer det ta tills vi är redo?

“Jag tror inte att vi någonsin kommer vara 100 procent uppkopplat till molnet, utan snarare att det kommer hamna på cirka 50 procent”.

Enligt Nikola kommer alltså inte det stora skiftet som många förutspått att ske. Det är för mycket osäkerhet och för många risker involverade. Men med teknologins framsteg kanske vi kommer till en punkt där fördelarna överväger riskerna eller till och med att riskerna elimineras helt.

Ett skifte till molnet kommer gynna många företag och deras arbetssätt. Småföretag kommer definitivt finna fördelar, men för de större kan det bli mer problematiskt på grund av de stora datamängderna. En sak är dock säker – Nutanix kommer att spela en stor roll i formandet och utvecklingen av vårt arbete i molnet.