Nå framgång genom att vara motståndskraftig – 5 tips för att klara av utmaningar!

Framgång är inget du får eller föds med. Om du studerar framgångsrika människor så kommer du snart märka att vägen till framgång varit fylld av hinder. Vad som ändå gjorde att de lyckades var deras motståndskraft (eng: resilience). Det positiva med det är att vi alla har motståndskraft, den behöver kanske bara tränas upp lite ibland.

Beatles, J.K. Rowling, Jay-Z; tre världsberömda namn som alla haft stora motgångar innan de slog igenom. Harry Potter ratades av inte mindre än tolv förlag innan första boken accepterades, och då för småpengar. Både Beatles och Jay-Z fick kämpa länge för att få sitt första skivkontrakt. Men trots motgångarna gav de inte upp. De drog lärdom av motgångarna och kämpade vidare.

Motståndskraft kan definieras som vår generella kapacitet för att flexibelt och effektivt anpassa oss till externa och interna stressfaktorer. Det har med andra ord att göra med vår förmåga att hantera och anpassa oss när vi möter motstånd.

Att vara motståndskraftig handlar om ett par olika områden som du själv kan utveckla.

  1. Tro på det du gör. Det kanske låter självklart, men om du själv tvivlar på det du vill åstadkomma, så kommer du sannolikt inte att få någon annan att tro på vad du vill åstadkomma heller.
  2. Acceptera inte gränserna. De flesta gränser för vad du klarar av har du själv satt upp. Sannolikt har du heller inte prövat just det du säger att du inte klarar av. Våga testa gränserna så kommer du snart se att du klarar mer än du trodde. Det räcker inte att tro på det du gör, du måste även lita på att du kommer att klara av det.
  3. Lär av dina misstag. Detta kan vara lätt att säga, men otroligt svårt att göra. Men om du ser ett misslyckande som ett tillfälle att bli bättre och göra saker annorlunda så kommer du snart upptäcka att du dels gör färre misstag, och dessutom inte blir lika nedstämd när det inte går som du tänkt dig. Andra har ju sannolikt lyckats med liknande saker som det du försöker göra. Vad gjorde de som var skillnaden mellan misslyckande och framgång?
  4. Ha ditt mål för ögonen! Att börja med något nytt kan vara oerhört kämpigt, och ibland känns det som att det vore lättare att ge upp. Men återvänd till varför du bestämde dig för att försöka. Det fanns sannolikt ett mål som du ville nå, låt det målet inspirera dig till att fortsätta kämpa. Du kan alltid vänta med att ge upp till imorgon.
  5. Låt andra få veta ditt mål. Genom att engagera personer omkring dig gör du dig själv ansvarig för att nå målet. Dessutom kan personer omkring dig erbjuda hjälp och stöd i motgångarna. Genom att hämta kraft, och få hjälp att bli påmind om vad ditt mål är blir motgångarna lättare att hantera.

Du kommer sannolikt att stöta på motgångar i det mesta du företar dig. Tittar du tillbaka så har du nog klarat av mer än vad du trodde att du skulle för 10 eller 20 år sedan. Så om du har klarat av saker förut, så kan du klara av saker i framtiden, det handlar bara om att öka din motståndskraft lite till. Eller som den välkände Winston Churchill så elegant uttryckte det under bombningarna av London: Keep calm and carry on!