Mycket snart kan alla sända live på YouTube

Trots rykten och förändringar i kraven för att kunna sända live är funktionen inte tillgänglig för alla – ännu. Dock verkar det vara mycket nära förestående.
YouTube har under snart ett års tid börjar experimentera med, och rulla ut, möjligheten att sända live direkt till ditt YouTube-konto. Det är funktioner som Twitch traditionellt har varit störst på, men det senaste året har Facebook tagit stora delar av livestreaming-marknaden. Att YouTube äntligen öppnar upp för alla användare att sända live känns därför som något de borde gjort för länge sedan.
Läs även: Har Facebook nedprioriterat Live i algoritmerna?
Initialt krävdes 10.000 följare för att låsa upp möjligheten att sända live. I april sänktes plötsligt det kravet till 1.000 personer, utan att YouTube gjorde en stor grej av det. Nu verkar det som att vissa användare kan sända live, trots att de inte har de 1.000 följare som krävs.
Det är nyhetssajten Android Police som gjorde upptäckten i förra veckan att vissa användare kan sända live, men inte andra. Kraven som verkar finnas kvar är att du ska ha ett verifierat YouTube-konto och inte ha haft några restriktioner under de senaste 90 dagarna.
När du spelar in en video kommer du få alternativet att spela in till ditt konto för att publicera senare, eller att ”Go Live” och därmed streama direkt till din kanal. Som sagt verkar funktionen bara finnas för vissa användare, något som bekräftas av en talesperson på YouTube: ”Vi har experimenterat med och expanderat live-streaming från mobilen i snart ett år nu […] Däremot är det ännu bara tillgängligt för en relativt liten grupp användare.” säger personen.
Samtidigt har flera vakna användare uppmärksammat att YouTube ändrat sin tagline i appen. Det som tidigare var: ”YouTube – Watch, Upload and Share Videos” har nu blivit ”YouTube – Watch Videos, Music and Live Clips”. Det om något indikerar att de nu är mycket nära att bli tillgängligt med livestreaming för alla. Däremot är det förvånande att de inte gick ut med den informationen under sin stora utvecklarkonferens I/O som gick av stapeln förra veckan. Det hade ju varit det utmärkta tillfället att berätta om en sådan nyhet. Men tydligen väljer de att avvakta tills lanseringen är helt fullbordad innan de slår på stora trumman.