Musikförsäljningen ökar samtidigt som filmindustrin pekar finger

Trots hotet av piratkopiering och delningar på webbplatser som ThePirateBay har den totala musikförsäljningen i Sverige ökat. Under det första halvåret 2013 gick den totala musikförsäljningen i Sverige upp med tolv procent, från drygt 446 miljoner kr i försäljning 2012 till nästan 500 miljoner kr 2013.

Det som ökar mest är den digitala försäljningen genom tjänster som Spotify som nu står för 75% av den totala försäljningen. Detta visar klart att bra tjänster på nätet också ger klirr i kassan hos rättighetsinnehavarna.

Piraterna har tvingat fram musiktjänster på nätet som känns enkla, moderna och talar till massorna. Nu är det filmindustrins tur att hoppa på tåget och sluta peka finger.

Att vanliga svenskar härjar på piratsajter för att komma åt filmer och serier är för att det idag inte finns vettiga alternativ. Om hela 25% av tittandet sker på piratsajter finns det ett grundproblem i modellen. Att personer delar filmer och serier har inte bara pågått sedan internets uppkomst. Så fort vi fick möjlighet att spela in  med hjälp av exempelvis videokassetten har vi delat. Att världens största piratsajt ThePirateBay idag ligger på plats 16, på listan över Sveriges mest besökta platser gör det uppenbart att det finns en enorm möjlighet för film- och TV-industrin att göra något fantastiskt.

Netflix gör ett tappert försök med sin streamingtjänst. Genom den har 1,2 miljoner svenskar fått tillgång till filmer, serier och TV-program. Vad som hindrar en större boom är de regionala rättighetskraven. Amerikanska Netflix har ett mycket större utbud jämfört med den svenska och det leder till användare måste gå runt det upplevda problemet med hjälp av tillägg till sin webbläsare, som Media Hint. När en användare måste hitta på egna trick för att få tillgång till önskat innehåll vet vi att tjänsten inte är bra nog.

Filmindustrin måste nu göra ett krafttag om de som musikbranschen ska återigen få känna av sina glory days. Se över möjligheterna och kopiera med stolthet Spotifys modell. Ni kan om ni bara vill!