Mozilla introducerar en billig smartphone till Indien

Mozilla, organisationen bakom webbläsaren Firefox, har meddelat att man kommer att börja sälja billiga smartphones i Indien inom de “närmaste månaderna”. Telefonen kommer att kosta ungefär $25 (170 kronor).

Mobilen kommer att laddas med  Mozillas HTML5 web-baserade mobila operativsystem, Firefox OS.

Beskedet kommer taktiskt nog nu när flera av de större mobiltillverkarna försöker alltmer ta sig in i de växande marknaderna, där smartphones har en mindre marknadsandel idag främst pågrund av sina höga kostnader.

Mozilla, som för närvarande arbetar med mobiltillverkarna ZTE och Alcatel har inlett ett samarbete med två av indiska företag Intex och Spice om att utveckla lågpristelefonerna. Den tänkte modellen kommer att drivas av ett kretskort från det kinesiska företaget Spreadtrums.

“Plattformen kommer att ge oss ett försprång i att uppgradera köpare till smartphones och samtidigt gör det prisvärd för massmarknaden,” säger Intex chef för mobila affärer, Sanjay Kumar Kalirona.

Mozilla, som är en icke-vinstdrivande stiftelse, meddelade samtidigt att ett samarbetet med Chunghwa Telecom som är Taiwans största mobiloperatör har inletts för att stödja Firefox OS-mobilen.