Mögel vill man bli av med så fort som möjligt

Att få mögel i huset eller i sommarstugan är något som många av oss fasar för. Oftast är det mögel som inte är farligt men har man otur och man har hög luftfuktighet i sin bostad så kan man få svartmögel i badrummet. Det är inte alltid helt lätt att bli av med och speciellt inte om det har fått ordentligt fäste.

https://mögel-test.se kan man klicka hem mögeltester för att få en förståelse för vilken typ av mögel man har i huset och hur man bäst får bort det. Ibland kan man inte få bort allt mögel på egen hand utan behöver ta hjälp av experter. Det kan också vara så att man misstänker att man har svartmögel men har svårt att hitta vart det sitter. Då finns det specialtränade mögelhundar som kan leta upp vart problemet finns. 

Svartmögel i badrummet

Det är viktigt att hålla ordentligt rent och att rengöra ofta om man har problem med svartmögel i badrum och dusch. Om man har stora problem med svartmögel behöver man kontakta en saneringsfirma eftersom man inte kan få bukt med ett stort utbrott själv. Det är av högsta vikt att man omedelbart får hjälp med svartmögel i badrum eftersom det kan orsaka stora skador för hälsan.

Svartmögel kan orsaka allergier, bihåleproblem, trötthet och astma hos människor. Det kan också orsaka betydligt allvarligare sjukdomar som till exempel cancer. 

För att förebygga att få svartmögel i badrum och andra rum i bostaden är det viktigt att man har ett väl fungerande ventilationssystem som tar hand om fukten så att svartmöglet inte kommer tillbaka och i värsta fall sprider sig och får fäste. 

Om man har ett fönster i badrummet så är det det enklaste sättet att få in luft på. Det är särskilt viktigt att öppna det efter att man har duschat. Det är dock sällan detta räcker som enda ventilation och många gånger behöver man installera ett annat ventilationssystem. Det kan vara ganska kostsamt men en insats som är tvungen.

Hur får man bort svartmögel?

Man behöver ett bra och effektivt rengöringsmedel som dels tar bort allt mögel och som desinficerar ytan. Det är viktigt att man läser igenom instruktionen noga innan man börjar. Man kan också använda tvättmedel eller ättika tillsammans med vatten för att få bukt med svartmögel. Då applicerar man det på en tvättsvamp och börjar skrubba. Man behöver vädra samtidigt som man skrubbar