Modeshopparen väljer hellre mobilen

Norden är världsledande på mobil shopping inom mode och att 46% av modebutikernas intäkter online nu kommer från kunder som handlar via mobiltelefoner. Motsvarande siffra för desktop är 44%.

En ny rapport från e-handelsföretaget Nosto visar att 46% av modebutikernas intäkter online nu kommer från kunder som handlar via mobiltelefoner. Motsvarande siffra för desktop är 44%. Detta betyder att mobil har passerat desktop som både största trafikkälla för modebutiker, och nu även som största intäktskälla. Butiker har dock kortare tid på sig att fånga kundernas uppmärksamhet på mobiler: i genomsnitt ägnar de 164 sekunder per session på mobiler, och hela 239 sekunder på desktop.

“Om man ser till butikerna i vår undersökning så kommer nästan dubbelt så mycket trafik från mobiltelefoner som från desktop. Eftersom kunder generellt ägnar 30% kortare tid på sidor när de surfar via mobilen och spenderar mindre pengar per besök, ligger utmaningen för butikerna i att optimera den mobila köpupplevelsen så att kunder enkelt kan hitta vad de söker och snabbt genomföra sina köp,” säger Jim Löfgren, VD på Nosto.

“På en mindre skärm har handlare helt enkelt mindre plats att arbeta med för att fånga kundens
uppmärksamhet,” fortsätter Löfgren. “Genom att använda artificiell intelligens och maskininlärning kan handlare maximera användandet av de tillgängliga ytorna, och ge varje kund en unik upplevelse baserat på deras behov och beteende. Handlare kan i realtid automatiskt presentera relevanta och kompletterande produkter, sett till exempelvis varumärke och stil, för varje kund. De kan till och med ändra layout, bilder, erbjudanden och övrigt innehåll som stilguider och bloggar så att de matchar kundens intressen,” avslutar Löfgren.