Mobiloperatören som vill blockera annonser

Att visa annonser i mobilen är framtiden och redan idag en marknad som omsätter miljarder kronor. Nu funderar en mobiloperatör på att blockera annonser för sina abonnenter om de inte får en bit av kakan från aktörer som Google.

En icke namngiven europeisk operatör har installerat att program som gör det möjligt för dem att blockera visningar av annonser i mobilen. Programmet kommer från ett företag i Israel som heter Shine. Enligt Financial Times, som först skrev om händelsen, kommer tjänsten att få stort genomslag och samtidigt enorma konsekvenser på marknaden.

Programmet filterar inte bört annonser som syns i Twitter och Facebook men däremot vanliga så kallade banners som visas. Den som kommer att drabbas hårdast är Google och deras nätverk DoubleClick.

Enligt Google är kraven orimliga då abonnenter vill kunna använda appar, epost och videotjänster vilka finansieras av annonser.

Vi lär nog inte få se en global utveckling av detta då de flesta mobiloperatörer inte vill stötta sig med globala jättar som Google. De har nog med problem med reklamblockerare som Adblocker som nu också finns till mobilen.