Mobilen viktigaste plattformen för onlineköp

E-handeln fortsätter att växa och drivs i första hand av mobilen under fjärde kvartalet 2017. Det visar Salesforce Shopping Index, som sammanställt över 500 miljoner onlineköp.

Analysen sammanställer över 500 miljoner onlineköp för att utröna trender inom onlinehandeln och noterbart för den nordiska marknaden är följande:

  • E-handeln i norden växte med 26% under årets fjärde kvartal, jämfört med 16% globalt.
  • Mobilen är enheten vi fönstershoppar i överlägset mest, med 54% av trafiken. Däremot sker de faktiska köpen fortfarande oftare från en dator, även om mobilen knappar in.
  • Antalet beställningar via mobilen ökar däremot mest – med en ökning på 58% jämfört med 22% över alla enheter.

Shopping Index för fjärde kvartalet 2017 sammanställdes av data från 796 e-handelssajter i 38 länder och med 500 miljoner köpare samt 1,6 miljarder sidbesök.

E-handeln växer

Våra nordiska länder ligger i långt fram när det gäller tillväxten för handel online. Under fjärde kvartalet 2017 växte handeln i de nordiska länderna med 26 procent, en tredjeplats globalt efter Australien/Nya Zeeland (33%) och Kanada (30%). Störst tillväxt uppdelat efter segment under kvartalet stod heminredning för, med en ökning på 30 procent.

Mobilen knappar in och tar över

Trafiken till onlinehandeln domineras fullständigt av mobilen, med 54 procent av besökarna. Det kan jämföras med datorer och surfplattor som står för 35 respektive 11 procent vardera. När det kommer till de faktiska köpen föredrar vi däremot fortfarande att göra det via en dator. 46 procent av köpen i Norden genomfördes från en dator, med mobilen och surfplattan på 39 respektive 15 procent. Jämfört med samma kvartal förra året har dock mobilen ökat och ätit andelar från de båda andra plattformarna i stadig takt.

För mobila format är det samtidigt av stor betydelse vilken mobil enhet du använder. Apples Ios står för 68 procent av antalet placerade ordrar, medan Android ligger på 32 procent. Avståndet mellan de två operativsystemen minskar däremot från samma period förra året.

Beställningarna ökar

Fjärde kvartalet är för många en stor shoppingperiod, vilket syns i orderstorleken. I snitt handlar nordiska konsumenter för 3,51 dollar per besök, en ökning från 3,21 dollar förra året.

Antalet beställningar ökar samtidigt för alla format utom surfplattor. Totalt ökade antalet beställningar med 22 procent och beställningar i mobilen ökade med 58 procent.