Mobilen går om surfplattan när det kommer till TV på nätet

Även om surfplattorna förlorat mot smartphones i kampen om hur vi helst surfar på nätet, har de lyckats positionera sig som vårt förstahandsval för hur vi ser på video fram tills nu.

Samtidigt tar Apple TV tittarandelar av Apples egna iOS som minskar med 25 procent. Det visar en ny rapport från Adobe som kartlagt den globala videokonsumtionen på nätet.

Enligt ”Adobe Digital Index: Q3 Digital Video Benchmark Report” har andelen videovisningar på surfplattor minskat med sju procent jämfört med föregående år, samtidigt som andelen visningar på smartphones har ökat med 33 procent. Detta innebär att smarta telefoner har ersatt surfplattor som förstahandsvalet för videovisningar.

adobe_tv_shares

Enligt Adobes rapport är även TV-underhållningen på väg tillbaka till vardagsrummet, som numera ansluts genom mediaspelare i allt högre grad, som exempelvis Apple TV. Även om detta kan låta som goda nyheter för bland annat Apple, kommer förändringen inte utan ett pris. Mediaspelarnas andel av all webbaserad TV (så kallad ”TV Everywhere”) ökade med 130 procent jämfört med föregående år (en ökning från 10 till 23 procent) och utgör nu nästan en fjärdedel av all webbaserad TV. Andelen visningar på iOS-enheter har gått ner med 25 procent jämfört med föregående år och står nu för en 42 procentig andel.

– Framgången för Apple TV sker på bekostnad av iPad och iPhone. Det innebär att Apple i princip håller kvar vid sin totala andel av användarna, säger Jes Schyum, nordisk kommunikationschef på Adobe.

Om rapporten
Rapporten baseras på videovisningar mellan juli 2014 och september 2015 och aggregerad, anonym data från Adobe Social, Adobe Primetime och Adobe Social. Totalt omfattas 134 miljarder videovisningar från över 300 sajter och appar för video.