Mobilen börjar nu även ta över shoppingen på nätet

Criteo, som arbetar med beteendebaserad annonsering, släpper idag State of Mobile Commerce Report för första kvartalet 2015. I rapporten framgår det att mobila enheter nu står för över en tredjedel av den globala e-handeln och att smartphones nu är den dominerande enheten som allt mer ersätter surfplattor.

Bland de skandinaviska länderna hade Sverige den högsta mobila andelen av e-handelsförsäljning under första kvartalet 2015. Närmare 36 procent av e-handelstransaktionerna skedde från mobila enheter i Sverige, jämfört med 32 procent i Norge och 26 procent i Danmark.

“Den enorma tillväxten av mobila transaktioner över det senaste kvartalet visar att konsumenter nu blivit bekväma med att handla via sina smartphones oberoende vilken typ av inköp de gör. Det finns verkligen ingen gräns för den här tillväxten, mobilen står redan idag för över hälften av alla e-handelstransaktioner på avancerade marknader som Japan och Sydkorea”, säger Jonathan Wolfe, global produktchef på Criteo.

Rapporten är baserad på Criteos globala analys av individuell transaktionsdata om totalt 160 miljarder dollar. Resultaten i rapporten visar bland annat:

· Mobila transaktioner ökade i USA med 10 procent de tre senaste månaderna. Ökningen fortsätter inom samtliga handelskategorier.

· Allt handlar om smartphones. Majoriteten av de mobila transaktionerna i USA och andra större länder kommer från smartphones, med undantag för Tyskland och Storbritannien. Förbättrade betalmetoder och större skärmstorlekar är två orsaker till tillväxten.

· Det finns inget stopp. Mobilen står nu för majoriteten av alla e-handelstransaktioner i Japan och Sydkorea. Vid slutet av 2015 kommer den mobila tillväxten av e-handelstransaktionerna nå 33 procent i USA och 40 procent globalt.

· Den mobila konverteringstratten är här. Konsumenter tittar nu på lika många produkter via sin dator som sin smartphone, men med en längre köpnivå på smartphones.

– Den mobila handeln växer som ogräs! I USA har de mobila transaktionerna ökat med 10 procent under de senaste tre månaderna och ökningen av smartphones med större skärmar och fler mobilanpassade sajter gör att trenden kommer fortsätta att accelerera, säger Jonathan Wolf.

> Rapporten kan laddas ner här