Mobilen är inte orsak bakom hjärntumörer säger studie

Mobiltelefoner är inte enda orsaken bakom hjärntumörer avslöjar en spansk studie som undersökt 9.000 mobilanvändare. Eftersom vi lever varje dag, hela dagen, med våra mobiler tänkte vi att studien kan vara intressant att ta del av.

Mobiltelefonens elektromagnetiska strålning har ansets vara till grund för bland annat cancer. En ny studie från Spanien hävdar att så behöver inte vara fallet, eftersom strålning finns överallt, hela tiden.

Studien omfattade 9.000 personer från sju länder, varav 5.000 var diagnostiserade med en hjärntumör.

Enligt organisationen Global Health, som ligger bakom studien, kan inte mobilen anses vara den enda källan till att vissa individer får hjärntumörer. Det finns flera faktorer bakom som var de jobbar, hur nära de jobbar källor med hög strålning och mer. Studien visar också att hjärntumörer orsakas i högre grad hos individer som exponerats till hög grad av strålning under förra decenniet.

Att hela dagarna vara omringad av elektroniska prylar borde ju rent logiskt inte vara bra för oss, och mobilen har varit i centrum för den debatten länge. Vi har länge trott nu att mobilen är källan till att individer får cancer men som denna studie visar är frågan ännu inte helt bevisad, det finns flera andra faktorer som påverkar. Trots det är det nog vist att fortsätta använda ett headset och inte prata i mobilen hela dagarna.

Om du vill läsa mer om studien som kartlagt mobiler och hjärntumörer ska du klicka här.