Mobilannonser beräknas omsätta över 100 miljarder redan i år

För tre år sedan gick mobilannonsering om desktopannonsering i fråga om hur mycket pengar som spenderades. I år bedöms mobilannonser öka med ytterligare 27 miljarder dollar (34 %) till 107 miljarder. Samtidigt tappar både desktop- och tidningsannonsering.
För 20 år sedan fanns inte ens digitala annonser. Om bara två år beräknas de stå för nästan hälften av all annonsering som sker enligt mätföretaget Zenith. Den största ökningen står utan tvekan mobilannonseringen för, som omfattar såväl mobiltelefoner som surfplattor. Ökningen förklaras av att människor i allt större utsträckning använder sina mobila enheter för att använda internet, och naturligt så drar sig även annonsörerna dit.
Konsekvensen blir att annonseringen på desktop minskar, men ”bara” med 2,9 miljarder (3 %) till 96 miljarder dollar per år. De som förlorar mest är dock tidningsannonseringen som totalt beräknas tappa ca 6,6 miljarder dollar i annonsintäkter. Totalt sett bedöms annonsmarknaden öka med 4 % till 558 miljarder dollar till årets slut, och närma sig 600 miljarder till år 2019.
Såväl utomhusannonser och tv-reklam som bio och radio ligger förvånansvärt still med ökningar på mellan 0,35 – 0,77 miljarder dollar. TV är fortfarande störst och har ökat stadigt de senaste åren, om än i långsam takt. Zeniths bedömning är att TV även om två år kommer att vara den största annonsplattformen, även om mobilen kommer att ha seglat upp på en stark andraplats.
Det är med andra ord en spännande tid som ligger framför oss, där de digitala annonserna inom bara några år kommer ha gått om traditionella kanaler. Exakt hur företag ska nå ut på bästa sätt är det dock fortfarande många frågetecken kring, och det bästa sättet är utan tvekan att testa och mäta resultatet.