MMS: 97 procent ser klart videoreklamen online

Svenska mätorganisationen MMS har nyligen lanserat analysmåttet “completion rate”, och nu går man ut med nyheten att hela 97 procent av konsumenterna ser klart reklamfilmerna på nätet. Detta kan vara en god nyhet – men tar man hänsyn till alla faktorer?

Analysmåttet “completion rate” (som man säger är unikt i världen) visar hur många som sett klart en reklamfilm i förhållande till hur många som startat den, något som alltså inte tidigare visats av valutan. På sätt och vis liknar detta Googles annonsformat TrueView, där man bara betalar för visade annonser (men som alltså inte är ett analysmått så som MMS använder det).

Läs mer: MMS lanserar nytt mått för onlinevideo

De första resultaten från det nya analysmåttet presenteras nu, och det visar sig att videoannonser i genomsnitt har en “completion rate” på 97 procent. I ett pressmeddelande skriver MMS vd Magnus Anshelm att “det sprids många myter i vår bransch om att ingen tittar på reklamfilmerna på Internet. Nu kan MMS med färsk kvalitetskontrollerad data visa hur fel detta är. Det är istället så att ca 19 av 20 konsumenter tittar på hela reklamfilmen från början till slut”.

Men något man inte verkar ha tagit i beaktande verkar vara att en stor del av svenskarna använder sig av reklamblockerare. Enligt vissa siffror använder sig runt 30 procent av svenskarna av sådana, och användningen av adblockers i mobilen ökar också. Det innebär alltså att en stor del av reklamfilmerna inte ses av någon alls.

TV4 Play har, enligt TV-gruppen, en “completion rate” på över 97 procent, skriver man på sin blogg – men i ärlighetens namn är det förstås svårt att inte låta prerollannonser rulla färdigt om de inte går att skippa när man ser på exempelvis Solsidan.

Men siffrorna är förstås ändå positiva, och i samband med detta så släpper MMS uppgifter om att antalet sålda impressions har ökat med 22 procent sedan förra året (cora 7 miljoner under början av juli månad).

Om du behöver hjälp med att optimera din annonskampanj på nätet ska du klicka här.