Missar du också kunder?

Tanken att marknadsföring och annonsering ska byggas för demografiska målgrupper är lika seglivad som insikten att det inte fungerar. En gång i tiden fanns det inte mycket alternativ, men det kan ingen skylla på längre. Google visar varför.

Självklart har Google ett egenintresse i att få oss att googla efter det vi är intresserade av, men det var ändå den enkla biten. Svårare tycks det vara att få företag att förstå att alla dessa sökningar är guld för dem om de förstår hur informationen ska användas. Sökningar handlar inte bara om att man är nyfiken på mer information, ofta är det en uppsträckt hand som signalerar köplust.

Google har därför lanserat begreppet “micro-moments” för att understryka att det gäller att fånga kunden när denne är närmast köp. Idag missar marknadsförarna många möjligheter till försäljning när de inte förstår vad och när konsumenterna söker. Inte ens när en butik fått in en potentiell kund i huset är jobbet klart: 82 procent av smartphone-användarna googlar fram mer information framför butikshyllan.

Googles poäng är att det är våra sökningar som definierar vilka konsumenter vi är, inte demografin. Exempelvis är 68 procent av dem som söker hudvårdsprodukter män, medan 45 procent av hemmafixarna är kvinnor. Och vem hade trott att bara 60 procent av dem som söker information om bebis-produkter faktiskt har barn?

Läs mer om sökdata och micromoments här.