Minskad reklam på TV och Family Guy tar ledningen

För första gången under tv-serien Family Guys 15-åriga existens kommer ett helt avsnitt sändas helt utan reklamavbrott. Det är ett tecken på en trend inom tv-branschen att minska antalet reklamintryck för att istället göra varje reklamspot mer effektfull.

Detta görs möjligt genom att Playstation, som sponsrar avsnittet, kommer att göra specialriktad reklam före och efter avsnittet istället för under. Reklamen som Playstation gör kommer vara en 60 sekunder lång reklamfilm för det nya spelet God of War som lanseras den 20:e april.

Enligt Asad Qizilbash, vp of marketing på PlayStation, passar söndagens avsnitt av Family Guy perfekt in på deras tre kriterier för en optimal reklamkampanj för en spellansering.
• Dels om publiken är rätt för spelet som lanseras
• Dels om timingen är rätt (optimalt sex veckor före en lansering)
• Dels räckvidden hos företaget de samarbetar med.

Family Guys publik matchar väldigt väl med de som Playstation tänker sig är intresserade av God of War. Dessutom har programmet en stor publik och upplägget kring avsnittet gör att Playstation för en exklusivitet som de hoppas kommer skapa en hype kring spelet.

Avsnittet var sedan januari planerat att ha mindre reklam insprängt i sig eftersom det är något längre än de vanliga avsnitten. Att minska antalet reklamspottar under tv-program och serier är dock något som flera tv-bolag börjat experimentera med, i syfte att öka intrycket som varje annons får. I en tio minuter lång reklampaus där kanske ett 20-tal varumärken exponeras är det svårt att stå ut. Men genom att minska antalet reklamer kommer varje enskild annons att stå ut bättre och därmed har större effekt, något som tv-bolagen hoppas annonsörerna är villiga att betala mer för. I fråga om Playstation verkar de väldigt nöjda med upplägget som ger dem två fulla minuter med exklusiv tittartid i anslutning till ett populärt tv-program.

Att minska mängden reklam är dessutom ett sätt att möta konkurrensen från annonsfria streamingtjänster såsom Netflix och HBO. Bland annat lovade tv-nätverket truTV att de från årsskiftet kommer gå över till ett ”limited-commercial-interruption” (LCI) format. Även nätverket Paramount Network menade att de kommer minska mängden reklam med 30 % i syfte att förbättra tittarupplevelsen. Dessutom lovar NBCUniversal att de kommer minska antalet annonser i företagets egna tv-serier med 10 %.

Vi ser med andra ord en mer tittarvänlig approach som sveper över tv-landskapet, där det inte lägre handlar om att fånga tittarna med intressants program för att sedan exponera dem för så mycket reklam som möjligt under tiden. Snarare vill man nu se till att man inte skrämmer iväg tittarna, samtidigt som annonsörerna får bättre utdelning på sina investeringar. Det blir helt enkelt bättre för alla parter.