Mina tre största digitala utmaningar

Alla har vi en utgångspunkt och ett mål. Vägen från dessa två punkter kan variera från kort till lång, lätt eller svår. Men jag tror vi alla har några sträckor som är extra kluriga och där minsta lilla tanke som kommer ur fokus kan rubba vägen till målet. Det är det vi kallar utmaningar. Jag har definierat tre av mina digitala utmaningar som marknadsansvarig och hur jag försöker arbeta för att komma till mål.

1. Att nå ut i bruset
Detta är nog något vi alla brottas med. För har vi lagt ner arbete på material och content så vill vi också nå ut med det på bästa och mest effektiva sätt. Men att nå ut i bruset är svårt och det är inte alltid vi lyckas. Men till att börja med gäller det att definiera var budskapet bäst hör hemma. Är det på Facebook, Instagram eller Twitter? För risken med att posta något på en social plattform där det känns ”fel” är just att ingen kommer att titta på det. Den andra viktiga faktorn är att publicera materialet på rätt tidpunkt, dvs när målgruppen man vill nå sitter och läser sina flöden. Publicerar du ditt fantastiska material kl 9 och målgruppen inte är aktiv förrän kl 17… ja, då har du helt enkelt missat din exponeringsmöjlighet. Så det är självklart viktigt att definiera sin målgrupp och var de finns, samt att hitta bästa publiceringstiden. Det kräver lite arbete, men det går. Lägg upp ett publiceringsschema och publicera vid några olika tidpunkter under några veckor och utvärdera vid vilken tidpunkt som du fått bäst respons och mest interaktioner (går alldeles utmärkt att göra detta med hjälp av olika verktyg). Tänk på att materialet inte får spreta för mycket utan ska hålla ungefär samma budskap. Annars blir det svårt att mäta.

Sen publicerar jag i princip aldrig säljande produktinlägg. Jag skriver aldrig ”Vi är så himla bra, testa vår tjänst” eller ”Vi finns här för dig, kontakta oss idag”. Det är tråkigt och säljer inte. Istället publicerar jag länkar till intressanta artiklar inom ämnet eller länkar till blogginlägg jag själv skrivit som innehåller tips och kunskap som läsaren kan ta del av.

2. Att få med mig kollegorna
På mötet kan det låta ”Nu delar vi våra budskap och uppmanar våra vänner att delta i spridningen, jaaaaaa nu kör vi”. Alla är peppade och under kommande veckan delas det friskt och det blir riktigt bra utdelning på inläggen som publicerats. Men sen glömmer man bort att dela/kommentera/sprida och man är tillbaka på ruta ett igen. Självklart ska kollegorna bara dela det som de anser har ett mervärde för sitt nätverk, därför försöker jag variera mig i innehållet. Men det är så otroligt viktigt att få med sig sina kollegor på tåget för det kan få skjuts på inlägg som du verkligen vill få ut. Vi har haft tävlingar där den som varit mest aktiv i våra sociala kanaler fått en belöning samt att vi har haft lite roliga utmaningar. Det är inget tvång att delta utan helt enkelt en liten morot för att få fart på en kampanj eller spännande inlägg. En tävling kan fungera bra, men är tidsbegränsad. Därför måste man hela tiden påminna och uppmana kollegorna utan att tvinga någon. Det är en svår balansgång men gör man det riktigt bra kan man få lovande resultat.

3. Att begränsa mig
Så kommer vi till den punkten som egentligen är min största utmaning. Att begränsa mig. Jag skulle vilja finnas på varenda social plattform, spendera timmar varje dag på vardera och bara sitta som en kulspruta och producera material att publicera. Men som för alla andra har jag begränsat med tid och det är omöjligt att hinna med allt. Dessutom är det inte heller önskvärt att finnas överallt, för det är ju inte lönt att lägga ner tid på en social plattform som inte ger något. Det kan ju vara så att målgruppen inte är där eller att det helt enkelt är fel ton och känsla för varumärket. Men det kliar trots detta i fingrarna och jag har tappat räkningen hur många gånger jag signat upp konton och tänkt ”nu kör vi” och sen insett att nej… ingen bra idé. Så för mig krävs det att jag säger stopp innan jag just signar upp mig och verkligen tänker igenom vad det kommer att kunna ge. Ibland måste man ge det en chans och testa, men först efter en noggrann utvärdering.