Miljontals britter försöker sig på en digital “detox”

Brittiska internetanvändare släcker periodvis ner dator- och mobilskärmar i allt större utsträckning, enligt en studie från Ofcom. Resultaten pekar på att motsvarande 15 miljoner britter nu försöker hitta en hälsosammare balans mellan “skärmtid” och livet bortom internet.

Studien från analysföretaget Ofcom, kallad Communications Market Report 2016, fastslår att 34 procent (motsvarande 15 miljoner) vuxna britter har medvetet försökt att spendera en tid “offline”. Av dessa digitala “detoxers” så uppgav:

  • 11 procent att de hade en offline-period den senaste veckan
  • 25 procent hade stängt ner internet i upp till en dag
  • 20 procent under en hel vecka
  • 5 procent var faktiskt internetfria i en månad

Vilka var då orsakerna till att man ansåg sig behöva en digital “detox” – alltså en internetfri period? Ja, 44 procent uppgav att de ville ha mer tid till över för annat, och 38 procent ville ha mer tid för att umgås med vänner och familj.

Ofcom noterar dock att samtidigt som alltfler behöver stänga ner internet för att hinna med livet “offline”, så har man nu tillgång till snabbare och bättre nät än någonsin tidigare.

Läs mer: 3 trender som kommer att påverka ditt liv

I samband med detta så ökar den genomsnittliga tiden online bland många britter, och man spenderar 25 timmar på nätet i veckan och 42 procent kollar appar eller är uppkopplade minst 10 gånger dagligen. Över hälften (59 procent) säger att de känner sig “beroende” av deras internetuppkopplade plattform. En tredjedel har svårt att koppla ner från nätet.

Även om siffrorna rör Storbrittanien så är det säkert också något som gäller oss i Sverige – och det får en såklart att undra om inte vi också “detoxar” allt oftare. Hur länge sedan var det du gjorde det?

Själv har jag längre perioder utan dator, men att helt koppla ner från internet genom att stänga ner mobilens nät kräver mer ansträngning. Lyckligtvis har jag intressen som inte kräver internet – men nog kollar jag fejjan minst en gång om dagen.

Men visst har det varit skönt att då och då bara strunta i världen och faktiskt spendera tid med ens andra intressen, för att inte nämna vänner, familj och fästmön…

Internet har revolutionerat och förändrat våra liv i grunden, ofta till det bättre – jag kan skriva detta från en stuga på landet, som jag gör just nu. Men allt fler av oss inser behovet av att inte konstant vara uppkopplade.