Microsoftutmanaren som ska få slut på fula presentationer

Canva, det är namnet på ett företag som gör onlinebaserade grafiska verktyg som ska låta “vem som helst bli en designer”. Men enligt företagets CEO ska man få människor att sluta göra fula grafiska presentationer. Detta ska nu bli lättare med “Canva for Charts”, som lätt skapar snygga tabeller och diagram.

Detta verktyg ska göra om data till till smakfulla presentationer, och i samband med detta få det australiensiska företaget att användas även på kontoret. Hittills har man främst inriktat sig på grafiska lösningar för sociala medier (som inbjudningar och affischer).

Faktum är att man siktar så högt som att utmana självaste Microsoft Office. Ja, i längden då. Man kommer ändå att kunna ladda ner presentationerna och diagrammen i PDF-format för att klistra in dem i andra appar, som just Word eller PowerPoint.

Perkins säger i ett uttalande till BuzzFeed att “de flesta designverktyg är för krånliga. De är svåra att använda och ser fula ut”. Hon menar på att Canva ska vara lätt att använda, och inte kräva någon designträning för att se snyggt ut.

Jag testade genast tjänsten, och tja, titelsidans graf tog mig bara någon minut och handlar om de olika grönsakerna jag slängde i soppan jag gjorde igår. Rätt praktiskt, ändå.

Läs mer: Så undviker du fallgroparna i PowerPoint

Man ska kunna spara och dela jobbet man gjort i en molntjänst, också, för att på så sätt slippa undan tre tusen olika mail fram och tillbaka. Detta är förstås inget unikt – både nämnda Microsoft Office tillåter sådant, såväl som Adobe Creative Cloud som också är en konkurrent med miljoner användare.

En stark grej som talar till Canvas fördel är förstås priset – det är nämligen gratis. Det finns också en prenumerationsfunktion, som ger lite extra tjänster och som kostar kring 120 dollar i månaden (cirka 1000 kr), så många mindre företag bör få råd.

Kommer vi att använda Canva istället för Microsoft om några år? Är det troligt att stora företag och kontor kommer vara villiga att byta sitt invanda system? Perkins verkar vilja tro det. Och visst vore det kul om presentationerna blev något snyggare i framtiden…