Microsoft tar oss ett steg närmare hologramkommunikation

Många av oss som gillar SF-rullar längtar efter hologram-kommunikation, som den i Star Wars. Tekniken är ännu inte här, men techjätten Microsoft jobbar nu på något som kallas Holoportation. Tekniken kräver dock ett headset, men kan ändå underlätta framtidens kontorsarbete.

I stort sett så går Holoportation ut på att att man kombinerar “hologramteknologi” och olika AR och VR lörsningar för att spela in en person på en plats och “projicera” denna, i 3D och realtid på en annan plats.

Nu fungerar det alltså inte riktigt som i filmerna ännu, och projiceringen sker inte i “tomma luften” utan kräver ett headset, som Microsofts egen Microsoft HoloLens eller ett HTV Vive.

Läs mer: Microsoft lanserar nya heta Surface Studio – en dator, surfplatta, arbetsstation allt i ett

Själva inspelningsteknologin är också rätt stor, även den blivit klart mindre sedan Microsoft först avslöjade tekniken i mars tidigare i år under en konferens. Nu får den plats i en bil. Man har också lyckats minska mängden bandbredd som behövs, och man kan därför sända sin projicering från ett rörligt fordon, som videoklippet nedan visar.

Än så länge är det en bit kvar innan tekniken är fulländad – inte minst gällandes just såväl fysisk storlek som bandbredd. Men här ser vi ändå ett bevis på hur “SF-fantasier” driver uppfinnande och teknikutvecklande framåt. Kommer vi om några år att ha videomöten med holoportation?