Microsoft lanserar en helt ny webbläsare

Microsofts ska attackera Googles dominans på webbläsarmarknaden med en helt ny läsare. De tänker alltså dumpa trogna Internet Explorer som hängt med sedan begynnelsen för att börja på en ny era.

Projekt Spartan heter den nya webbläsaren som fortfarande är i produktion. Webbläsaren kommer att ha Cortana inbyggt. Cortana är Microsofts motsvarighet till Apples Siri, och kan svara på dina frågor. Svaren hämtas på nätet. Cortana placeras i adressfältet och kommer att svara på dina frågor samtidigt som du skriver dem. Eftersom Cortana har koll på dig kan hon snabbt visa upp extra information som passar till de webbplatser du besöker.

Med webbläsaren kommer du att kunna göra anteckningar på en webbsida och sedan dela dina anteckningar med andra som också använder Spartan. Du kan även spara artiklar för senare läsning och kunna visa .pdf-filer direkt i fönstret. Självklart synkas allt du gör mellan alla dina enheter som använder Windows 10 och Spartan.

Den tredje funktionen är att Cortana byggs in även i webbläsaren. Hon bor i adressfältet och kommer att svara på dina frågor medan du skriver dem. Eftersom Cortana har koll på dig kan hon snabbt visa upp extra information som passar till de sajter du besöker.