Under Microsofts konferens ”Future Decoded” avslöjades att deras Hololens kommer finna tillgänglig i Sverige från och med december i år. Samtidigt meddelar Google att de skapat ett 3D-arkiv för VR-utvecklare som ska göra det enklare att skapa objekt för VR- och AR-upplevelser. Var det någon som sa julafton?
Microsofts Hololens har hittills släppts på tio marknader, bland annat USA, England, Tyskland och Frankrike, däremot har svenska företag inte fått tillgång till verktyget förrän nu. Förutom Sverige släpps Hololens i ytterligare 28 europeiska länder och det är tydligt att Microsoft nu också vill etablera sig på AR-marknaden. Enligt Microsoft är Hololens ”världens första kompletta holografiska dator som kör Windows 10”, vilket enkelt översätts till ett par avancerade AR-glasögon.
Med Hololens kan du arbeta med saker i en virtuell verklighet, vilket exempelvis minskar behovet av prototyper i fysisk form. Du kan istället jobba direkt utifrån en digital ritning, något som du ändå behöver ta fram för att skapa prototypen. Det finns en rad andra användningsområden också, holografiska samtal och konferenser, att visualisera information på helt nya sätt, för att inte tala om möjligheterna i marknadsföringssammanhang. Hololens köper du som företag via Microsoft Store från och med början av december
För utvecklare kan det här bli rena julafton, eftersom Hololens öppnar upp många möjligheter att skapa och utveckla hologram och arbeta i en virtuell miljö på ett helt nytt sätt. Och som om inte Hololens vore nog går Google i princip samtidigt ut och meddelar att de skapat 3D-banken ”Poly” med objekt för VR och AR. Att skapa detaljerade virtuella 3D-objekt är något som tar mycket tid, därför har Google samlat ihop objekt som redan är skapade för att underlätta för utvecklare. Du kan nu ta ett befintligt objekt och sedan anpassa det efter dina behov istället för att behöva skapa objektet från grunden.
Utvecklare kan bidra med egna objekt till arkivet, och alla objekt faller under Creative Commons licenser. Objekten är dessutom kompatibla med så gott som alla VR-plattformar, samt går att använda i både Apples AR-kit och Googles AR Core. Det blev helt plötsligt mycket enklare att utveckla och jobba i virtuella miljöer. Känner du en utvecklare som är lite nyfiken på VR och AR behöver du med andra ord inte längre leta efter någon julklapp.