Microsoft har köpt B2B analysfirman Metanautix

Techjätten Microsoft har köpt analysfirman Metanautix, specialiserade inom dataanalyser för företag. Målet är att ge kunderna en bred och enhetlig översikt över deras data – och samtidigt inse dess potential för ett framgångsrikt företagande.

Cirkeln kan sägas vara sluten – Metanautix grundades 2012 av en före detta Microsoftanställd, mjukvaruingenjören Theo Vassilakis.

Metanautix främsta tjänst är en plattform som samlar och analyserar ett företags eller organisations separata data. Företagen kan därmed få översikt över, och tillgång till, strukturerad, ostrukturerad och semi-strukturerad data oavsett typ, storlek eller plats.

Läs mer: Microsoft satsar stort på Artificiell Intelligens – förvärvar Londonföretaget SwiftKey

Microsoft tänker integrera Metanautix teknologi till företagets egna dataplattform (som SQL Server och Cortana Analytics Suite). Köpet är också en viktig del i processen att få kunder att inse det höga värdet av deras data för verksamheten.

Grundaren Vassilakis själv kommenterade köpet – vars pris och villkor är okända – med att man “ser framemot att vara en del av Microsofts viktiga försök att med Azure och SQL Server ge företagskunder en enhetlig bild över all deras data i molntjänster och on-premise-system”.