Microsoft avslöjar hur de spårar allt du gör i Windows 10

Windows 10 används nu av 200 miljoner människor –  alla fall enligt Microsoft. Och det verkar som om de har “koll” på sina användare. I ett blogginlägg från företaget kunde man läsa statistik över hur många minuter som man surfat i webbläsaren Edge och hur många foton som visats i appen Photo. Många vet inte heller att man kan stänga av en del av dessa funktioner.

Ända sedan man lanserade sitt senaste operativsystem har man spårat data om dess användande. Många kritiserar detta, eftersom det kan ses som ett intrång på privatliv och integritet.

Företaget lovar förstås att de behandlar uppgifterna väl och månar om sina kunders integritet, säger man till BBC. De påstår att de enbart använder sig av anonym användarstatistik.

Som detta – 44,5 miljarder surfminuter har loggats i Edge världen över. Över 82 miljarder foton har visats i Photo-appen. Fyra miljarder timmar har använts för att spela dataspel.

Läs mer: Microsoft dödar Internet Explorer 8, 9 och 10 nästa vecka

Frågan är förstås vad man ska göra med alla dessa uppgifter i framtiden, och vilken risk de egentligen innebär för just privatpersoner?

Vad många inte vet är att man kan stänga av allt utom felrapporteringar i Windows sekretessinställningar. Öppna dessa, och välj “grundläggande” under avdelningen “Feedback och diagnostik”.