Microsoft åker AI-tåget mot nya destinationer

Idag presenterar Microsoft företagets senaste framsteg kopplat till arbetet med artificiell intelligens (AI). Målet för Microsoft är att göra AI tillgängligt för alla – konsumenter, företag och utvecklare.

Microsoft har lanserat chattboten Zo, nyheter för realtidsöversättning och nya möjligheter för utvecklare att använda sina AI-lösningar.

Microsoft har satsat på artificiell intelligens i mer än 25 år. Redan 1991 när Bill Gates byggde upp Microsoft Research hade han en vision om datorer som kunde se, lyssna och förstå människor.

Det här presenterade Microsoft idag

  • Den sociala chattboten Zo presenterades officiellt. I oktober smög Zo ut på den amerikanska marknaden och har redan använts av mer än 115 000 personer på Kik.
  • En ny live-funktion för Microsoft Translator, som i realtid översätter konversationer som sker i grupper där flera olika språk talas.
  • Nya verktyg till Microsoft Bot Framework som gör det enklare för utvecklare att skapa egna botar. Idag använder ca 67 000 utvecklare Microsoft Bot Framework.
  • Cortana Devices SDK som innebär att OEM-partners kan bygga smartare enheter som bygger på Cortana-funktionalitet.

realtid_microsoft
Realtidsöversättningar i grupper med Microsoft. Samma funktion som även finns i Skype.

“Vi har alltid strävat efter att demokratisera teknik. Med AI gör vi det på två sätt just nu. Dels så bygger vi in det i våra produkter och tjänster, som till exempel Office 365. Men vi skapar även en plattform som andra kan utveckla och bygga vidare på för att skapa nya innovationer,” säger Harry Shum (på bild), executive vice president of Microsoft Artificial Intelligence and Research group.

Frågan är bara hur många konsumenter som Microsoft lyckas behålla på sin plattform. Konkurrensen från bland annat Google är stark som erbjuder gratis-tjänster till alla.