Med en omodern verksamhet som matar ett modernt bötesmaskineri har jag valt ut det här  företaget som vinnare av utmärkelsen Mest ogillat 2019.

Enligt TT ska alla som använder bilder i någon form alltid kolla med TT Bild om bilden ägs av dem. Du ska alltså behöva kontakta TT varje gång du publicerar något, vad som helst, där du använder en bild för att försäkra dig om att bilden inte är en av deras. Enkelt om TT hade fem bilder men nu är det så att TT Bild har tiotusentals bilder i sitt arkiv – på allt från ovetande personer till blommor.

En del av intäktsaffären för TT är nämligen att, genom byrån Copyright Agent, bötfälla innehållsskapare som olovligt använt deras bilder. Och visst är det rimligt att man alltid ska ha lov att använda någon annans bild, men TT vill inte på något sätt hjälpa dig att få koll på om det är en TT-bild, förrän boten delas ut.

Exempelvis kan du bli fotograferad inför ett nytt jobb och bilden som tas på dig säljs av fotografen till TT. När du senare använder bilden i ett blogginlägg får du en faktura på 2.850 kronor från TT Bild. När du sedan frågar – hur kunde det här gå till? –  får du svaret att “det ska du själv ta reda på”.

När man frågar om varför de inte kan hjälpa innehållsskapare att identifiera bilder från TT, genom exempelvis vattenmärkning, svarar bildbyrån “sådant kan inte TT hålla på med”.

Utmärkelsen Mest ogillat 2019

Med en idé om att låta en del av verksamheten fortsatt vara omodern så att den moderna kan bötfälla får TT Bild utmärkelsen Mest ogillat 2019.

Den här utmärkelsen och åsikten är min egen och representerar inte hela redaktionen.