Mer mobilannonser ger lägre viewability

I företaget Meetrics senaste mätning framgår det att annonser fått lägre synlighet första kvartalet 2017 är tidigare. Det motsvarar ca 900 miljarder kronor per år i bortkastade annonspengar.
Undersökningen visar att synligheten för bannerannonser i Storbrittanien minskat från 49 % till 47 % och är därmed den lägsta synligheten på nio månader. Värdet av de annonser som inte syns är beräknade av IAB tillsammans med PwC.
Orsaken till minskningen tros vara det ökade mobilanvändandet. Allt fler konsumerar media via mobilen, där synligheten av annonser av flera olika orsaker är lägre. Anant Joshi på Meetric lista fyra orsaker till att annonser syns sämre på mobiler än desktop.

  1. Skärmen är mindre. Det gör att det är enklare att scrolla förbi en annons, eftersom den inte på ett tydligt sätt kan placeras utan att vara i vägen för det som användaren vill se.
  2. Långsamma uppkopplingar. Vissa annonser kan till följd av långsam uppkoppling ta längre tid att ladda, och då hinner inte annonsen visas innan användaren klickat eller scrollat sig vidare från annonsplatsen.
  3. Annonser nedanför innehållet. Det är vanligt att ha en banner på botten av en sida, vilket syns på desktop men för mobilanvändare scrollar de inte så långt ner. Det gör att annonsen finns där men aldrig får komma upp i synfältet.
  4. Annonsformatet blir fel. Fortfarande skapas många annonser för desktop, och trots responsiv design blir formatet fel när samma sida laddas på en mobil enhet.

Nu spenderas mer än hälften av alla annonspengar på mobilannonser, och även användarna har snart gått över till att primärt använda mobilen istället för datorn. Med det kommer sannolikt annonser att behöva utformas annorlunda för att se till att synligheten ökar. Ingen är ju intresserad av att spendera sin budget på annonser som inte syns.
Att skapa annonser som syns bättre på mobilen är sannolikt inte svårt, men det kräver att annonsörer tänker ”mobile first” eller till och med ”mobile only”, för det är onekligen dit som samhället är på väg.