Mer än hälften av tiden online spenderas med fem appar

När comScore nyligen publicerade sina rapport ‘2017 US Mobile App Report’ stod det klart att konsumenterna spenderar mer tid i mobilen än desktop och det är fem appar som får över hälften av all tid online.
Alla vill vi vara top-of-mind för konsumenter och alla vill vi ligga högst upp på nedladdningslistan över appar. Men jättarnas kraft är idag så stor att de fullkomligt kör över alla andra. För i topp är det fem appar som tar över hälften av all tid.

Ännu sämre nyheter för aspirerande appar är att 66 procent av användarna köper inga nya appar under en månad och nära 60 procent dessutom aldrig gör några nya in-app-köp.  Hälften av användarna laddar dessutom aldrig hem någon ny app överhuvudtaget, inte ens gratis-appar.

34 procent av tiden online är via desktop, 50 procent med appar i mobilen och plattor samt mobil webb (alltså i mobilens webbläsare) står för 16 procent.
Konsumenter i åldrarna 18-24 år spenderar minst tid på desktop och de i kategorin +65 år spenderar mest tid på desktop. Så hur du ska nå olika målgrupper styrs också av plattformen, visar rapporten. Det är inte bara att välja kampanj efter kanal utan också plattformen är av större betydelse än man tidigare antagit.
En merpart av alla konsumenter spenderar sin tid med endast ett fåtal appar. Bland topp-10 appar äger Facebook tre stycken och Google fem. När man bryter ned det i åldrar ser det lite annorlunda ut, speciellt när man zoomar in på målgruppen 18-24 år. Då är Youtube största appen och Snapchat nummer tre. Google Sök hamnar på nummer sex, men för de över 55 år ligger Googles sökapp som nummer två efter Facebook.

Den uppmärksamme har redan läst i texten att den här rapporten synar den amerikanska marknaden. Men trenden är nog densamma för länder med liknande infrastruktur. Därför kan den här rapporten användas som en fingervisning för svenska marknadsförare som vill ha förståelse för konsumenternas val och var de spenderar sin tid.
Om du vill se fler siffror och djupdyka i rapporten så kan du ladda ned här, efter att du angett mail och annan info.