Medium – het nykomling slår alla med häpnad

Sajten Medium är verkligen superhet, genererar 30 miljoner besökare i månaden och används av självaste Google. Hemligheten bakom framgången är nytänk kring innehåll före fasad.

Medium är Ev Williams (en av Twitters grundare) senaste satsning – en kommunikationsplattform för den som vill komma ifrån Twitters korta texter. Istället ska man här skapa texter i de långa formaten, ett behov som ökat på sistone bland många på nätet.

I grunden är Medium en bloggsida, en plattform där man ska kunna dela tankar och idéer mellan varandra. Användarna begränsas till en identisk layout och teckenstil – allt för att lyfta fram innehållet framför ytan.

“Om ni minns MySpace” säger Ev Williams “så var man besatt av designen på sidan. Vi har varit noga med att skapa en skrivmiljö som ger dig bara de verktygen du behöver för att formatera tecken så att du ska fokusera på dina ord”.

Mediums lär ha dragit in runt 82 miljoner dollar i finansieringsmedel, har 85 anställda och mellan 25 till 30 miljoner besökare. Bland användarna finns tunga namn som The Gates Foundation, Vita huset och Google.

Många av inläggen har blivit virala framgångar och manat till eftertanke, som en Twitterchefs inlägg om företagets problem med diversitet, eller en Facebooksgrundares tankar kring teknik, jobb och fritid.

Det kan mycket väl hända att Medium är ett tecken på hur internet utvecklas, och hur folk faktiskt vill läsa och höras mer än bara snabba, korta klipp och texter. Det är nog talande att Twitter nyligen ryktades fundera över att öka antalet tecken till hea 10.000, till exempel. I synnerhet då Twitters nästan direkta motsats är just skapat av en ur-Twittrare…

Läs mer: Twitters utökning av tecken är lika många rop på hjälp