Medelhavskänsla mitt i Stockholm

Vi passade på att göra ett krogtest hos Beaux Amis på Hornsbergs Strand och smaka av deras meny när restaurangen har etablerat sig.

Beaux Amis ligger otroligt fint och det passar speciellt bra när man vill äta något gott en skön sommarkväll. Man har spärrat av biltrafiken på Hornsbergs Strand under sommaren så att det nu är en härlig bred gågata där restaurangerna har fått ännu mer plats för sina gäster. Beaux Amis har en vacker utsikt över Mälaren och Pampas Marina på tvärs över vattnet och folk badar på andra sidan av gatuavgränsningen och man får en känsla av att man befinner sig på semester nere vid medelhavet.

Väl framme vid restaurangen får vi en mycket vänligt bemötande av kyparen som vägleder oss till ett bord i den sköna sommarvärmen. Vi går igenom menyn och väljer ut lite olika rätter så att vi kan smaka av både fisk och kött. Vi började med escargots, carpaccio på oxfilé och en kantarelltoast till att börja med. Sniglarna var tillagade på franskt vis med rikligt med vitlök och en god smakrik sås att doppa brödet i. De var perfekt tillagade så även den oinvigde gillade dem. Sedan hade vi carpaccio som även den var traditionell och smälte i munnen. Kantarelltoasten var spännande med en gräddig sås och lingon som en god frisk syra som toppade rätten. Förrätterna fick med beröm godkänt av testlaget. Vi passade så klart på att ta ett glas champagne till förrätterna.

Sedan var det dags för huvudrätterna och även här passade vi på att smaka av både fisk och kött. Vi tog Bistro Beaux Amis burgare på 250 gram samt Bistro Beaux sydfranska fiskgryta och ishavsräkor och en klassisk utskuren biff med pommes och bearnaise till den. Fiskgrytan och räkorna var fräscha. Det passar perfekt att sitta och pilla med fina räkor med ett glas vitt vin till det en vacker sommardag och det smakade verkligen gott med en frisk och fräsch sallad till. Fiskgrytan var exemplarisk med en blandning av fiskbitar, musslor, räckor i en god fond med aioli som tillbehör.

Sedan kom hamburgaren och biffen. Hamburgaren var stor och saftig som om den kom direkt från sydkusten perfekt kryddad och med smakliga tillbehör. En ryggbiff är ett bra test på en restaurang då det kan vara magiskt bra eller torrt och tråkigt. Beaux Amis hade verkligen lyckats med biffen och man märker att de har satsat på bra råvaror. Jag beställde den åt det blodiga hållet och den var perfekt tillagad och fullkomligen smälte i munnen så som en vällagad biff skall göra.

Till maten fick vi ett riktigt gott franskt vin ”La Saulzaie” som kyparen rekommenderade och till köttet tog vi en Chateauneuf de pape 2014 från Ogier.

Det är tydligt att man har satsat på fisk och skaldjur och våra bordsgrannar från Tyskland satt och åtnjöt havskräftor och kommenterade att de var delikata. Vi hade gärna provat dem också men det får bli en annan gång.

Mätta och belåtna kunde vi dock inte motstå en dessert och vi tog in en klassisk créme bruleé, en sorbet, apelsinpannacotta och Beaux Amis egna kolapso cheesecake. Alla efterrätterna passade fint i solskenet. Deras créme bruleé serverades som sig bör i en liten form med ett hårt och knäckigt skal och en krämig vaniljsmak. Apelsinpannacottan var både vacker och delikat, den åtnjöts med både öga och gom. Sedan hade vi sorbet som passar utmärkt en varm sommardag och kolapso cheesecaken var en fröjd för ögat när den serverades och den var lika god som den var vacker.

När maten har fått sjunka ned är det dags att smälta intrycken. Beaux Amis ligger på en hårt konkurrensutsatt gata där restaurangerna ligger på rad. Trots det var uteserveringen full av gäster som satt och åt och det är alltid ett bra betyg att kunderna återkommer. Sedan måste jag berömma den lyhörda personalen som hela tiden hade koll utan att vara påträngande. Om man går in i restaurangen (de flesta satt på uteserveringen) har man verkligen jobbat på att skapa en inbjudande omgivning för matgästerna. Även toaletterna hade roliga detaljer.

Efter kvällens besök på Beaux Amis ger vi dem 5 av 5 med beröm godkänt och vi rekommenderar varm att man tar sig en tur en bit utanför stan till Hornsbergs Strand för att känna att man kommer till medelhavet en stund.