Långa vårdköer och överarbetad vårdpersonal, det är rubriker som idag ofta dyker upp i svensk press. Nu har Sverige satt som mål att vara ledande inom e-hälsa år 2025, och att ta tekniken till hjälp för att underlätta för vården.
En marknad för e-hälsotjänster växer fram, och en naturlig debatt kring dessa förs i den traditionellt konservativa vårdbranschen. Digitaliseringen av vården är dock livsviktig för att en växande befolkning ska kunna få vård i tid.
Häromveckan släppte Cancerfonden sin årliga rapport som visar att hudcancer fortsatt är Sveriges snabbast växande cancerformen. Men till skillnad från andra cancerformer kan mer än 90 procent av hudcancerfallen botas, förutsatt att de upptäcks och behandlas i tid. Samtidigt visar statistik från SKL att 55 procent av svenskarna behöver vänta längre än 30 dagar på ett första besök hos en specialistläkare, som en hudläkare.
I Europa har maj månad utsetts till hudcancermånaden, Euromelanoma. Månaden handlar om att väcka uppmärksamhet om hudcancer och att få fler att kolla upp sina födelsemärken.
Långa vårdköer och en stressig vardag är dock ett direkt hot för att upptäcka hudcancer; särskilt om det får patienter att bortprioritera att uppsöka hudläkare i tid. Det är här nätdoktorer kommer in.
Jag är själv doktorand från Sahlgrenska Universitetssjukhuset men valde att hoppa av som ortoped då jag såg möjligheterna med att skala upp tillgängligheten av sjukvård genom dagens teknik. Idag har nästan alla en smartphone till hands. Därför grundade jag hudläkarappen First Derm.
Anslutna till First Derm är legitimerade hudläkare som ger svar på förfrågningar inom 24 timmar baserat på mobilbilder som användaren skickar in anonymt. Med över 20 000 inskickade fall har vi redan kunnat upptäcka över 500 fall av misstänkt hudcancer. Forskning har visat att en hudläkarapp kan erbjuda en diagnostisk träffsäkerhet i likhet med en fysisk undersökning hos en hudspecialist. Träffsäkerheten är dessutom högre än ett besök hos en allmänläkare på vårdcentral.
I höstas träffade jag startup-grundaren Riccardo Ibarra på ett 500startups-event i San Francisco. Han var ivrig på att testa First Derm då han hade ett födelsemärke på armen som han oroat sig för länge men inte tagit sig för att kolla upp. Med hjälp av First Derms hudläkare upptäcktes att Riccardo fått malignt melanom, den allvarligaste formen av hudcancer. Snart opererades födelsemärket på armen bort, något som kan ha räddat hans liv.
Mobil teknologi möjliggör en snabb prioritering av patienter som behöver vård mest. First Derm är en triagetjänst, vi screenar första symtom för att hitta de sjukaste patienterna. Runt 70 procent av de som använder vår tjänst kan rekommenderas receptfritt läkemedel, vilket minskar trycket på vården. De med misstänkt hudcancer kan skicka en egenremiss direkt via appen för att träffa en hudläkare; som ett 1177 för hudfrågor.
Hudcancer har en mycket hög överlevnadsgrad, förutsatt att den upptäcks i tid. Att ha hudläkaren i mobilen räddar liv.
Artikeln är skriven av:
Alexander Börve, leg. läkare, doktorand, Sahlgrenska Akademin, Grundare First Derm