Med en säker pitch har du halva inne

Att sälja in sin idé, eller pitcha som det heter på startup-svenska, är viktigt för nystartade företag. Grundarna bakom företaget Myoroface berättar om sin väg till en vinnande pitch.

Under sommaren har grundarna av bolaget Myoroface berättat i ett blogginlägg om hur de förberedde sig för att pitcha sin idé under Åre Kapitalmarknadsdagar i början av 2015. Deras pitch blev mycket lyckad och gav första vinst i den pitchtävling som avgjordes under dagarna.

I ett blogginlägg hos Venture Cup berättar grundarna bakom Myoroface om sitt arbete med pitchen.

”I och med uttagningsbeskedet startade vårt arbete med att sätta ihop en träffsäker pitch som vi kände passade en investerarpanel. På fyra minuter skulle vi hinna presentera oss, förklara produkten, affärsidén, potentialen och vår ekonomiska situation. Vi testade upplägget åtskilliga gånger med hjälp av våra inkubatorer Movexum och Uminova Innovation och fick konstruktiv feedback”, skriver de.

Myoroface fortsätter:
”Om du brinner för din idé låt det synas på dig! Lyssna och ta till dig av kritik från dem du pitchar för. Sedan är det nötning, nötning och åter nötning som gäller. Övning ger färdighet! Ta hjälp av andra än de som står dig nära, fråga personer som du vet vågar ge konstruktiv kritik. Lär dig även förmågan att anpassa ditt budskap efter åhörarprofilen – det ger framgång.”

I blogginlägget påminner Myoroface också om vikten av kroppsspråk:
”Till sist, står du väl på en scen för att pitcha, kom ihåg att ditt framträdande även bedöms i kroppsspråk och utstrålningen!”

Stor marknad

Myoroface har utvecklat en metod för att behandla dysfagi, som innebär att man har svårt att äta, tugga och svälja. Problemet är vanligt, men ofta bristfälligt behandlat. Nu har Myoroface tagit fram lösningen: träningsredskapet IQoro. Marknaden är stor och under det senaste året har över 1 000 personer och elva landsting beställt IQoro.

IQoro ser måhända inte mycket ut för världen, men är laddat med åratal av forskning och ger bevisad effekt. Bakom redskapet står medicinteknik-företaget Myoroface, som leds av systrarna Ylvali Gerling och Linn Hägg, med medicinsk stöttning av medgrundaren Mary Hägg, medicine doktor, legitimerad tandläkare och specialist inom orofacial medicin – tillika mamma i familjen.

Efter bara ett halvår på marknaden har Myoroface nått en omsättning på över en miljon kronor och i dag använder elva landsting IQoro vid behandling av patienter. Användarna blir ständigt fler, liksom vittnesmålen om vilken nytta behandlingen med träningsredskapet gör.

Samarbete med Uminova Innovation

Företaget har ett samarbete med bland annat inkubatorn Uminova Innovation.

– Uminova Innovation har bidragit med mycket, inte minst professionell coachning inom en rad områden. Till exempel kommunikation, PR, styrelsearbete och försäljning. För oss har det dessutom varit extra viktigt att få stöd av en coach med kunskap inom medicinteknik, berättar Ylvali Gerling.