Med 5G kommer världen att bli lite bättre

Enligt många är 5G några år bort i Sverige, men i USA satsar Verizone på att lansera tjänster med 5G redan under nästa år. 5G kommer att förändra landskapet och mobila enheter kommer med tekniken att omfamna våra liv på revolutionerande sätt.

När man börjar fantisera om möjligheterna med 10 Gbit/s till en mobil enhet blir ‘allt’ helt plötsligt möjligt. Det första som man tänker på är rörlig bild med högupplöst kvalitet. För bara några dagar sedan lanserade Sony mobiler med 4K. Även Youtube har börjat experimentera med 4K och det lär inte stanna vid bara 4K. Allt ska bli i mer detalj, snyggare, snabbare, lättare och bara bättre. Från servern med högupplöst innehåll till vår mobil kommer det att gå blixtsnabbt med 5G.

Andra möjligheter som det pratas om är Augmented Reality – eller möjligheten att klä upp världen med digitalt innehåll. Varför inte ha informationen med dig hela tiden, utan att behöva titta i mobilen. Med uppkopplade enheter som matar Augmented Reality i realtid behöver vi inte längre söka efter inforation, utan kommer att få den matad till oss. Därför satsar storföretag som IBM, Facebook, Apple och Google på att skapa tjänster som använder Artificiell Intelligens. Systemen ska mata oss med information utan att vi ska behöva fråga efter den. Systemet ska helt enkelt veta innan du vet att du vill veta. Vad världen väntar på är 5G och nästföljande generationer som kommer göra det möjligt att förse oss med dessa tekniker.

Här nedan visar Microsoft upp möjligheterna med Augmented Reality. Med 5G och kommande generationer kommer dessa typer av glasögon eller linser att kunna strömma information i realtid.

Egentligen blir våra liv inte fylligare pågrund av 5G eller 4K eller andra förkortningar på nya tekniker men det ger oss möjligheten att koppla bort. För det är väl det som digitalt handlar om idag – att koppla bort genom att koppla upp.