Facebook passerade nyligen 2 miljarder aktiva användare, 25 procent av jordens befolkning. Näst efter kristendomen är det därmed världens näst största produkt för att ena människor.
För bara 13 år sedan skapades Facebook, sedan tog det åtta år innan de nådde en miljard aktiva användare. Den andra miljarden tog bara fem år, att jämföra med jordens befolkningsökning som tog 12 år att gå från sex till sju miljarder (2000-2012). Det är med andra ord en hissnande hastighet som den sociala plattformen utvecklats i.
Inte ens världens mest talade språk kan skryta med fler användare än Facebook. Även om det är svårt att exakt räkna på, så är språkforskarna överens om att Mandarin är världens största språk med ca 1,3 miljarder som talar det dagligen. Men engelska då? Det är faktiskt bara ca 1,5 miljard människor som kan engelska, men av dem är det färre än 400 miljoner som har det som modersmål. Facebook är därmed större än båda språkens modersmålstalare tillsammans.
Så betyder det att likes och emoticons håller på att bli världens första universella språk? En tumme upp på Facebook är ju onekligen något som alla uppfattar som att ett inlägg gillas.
Under åren har så klart Facebook även fått en hel del kritik, något som de i varierande grad har bemött. På senare tid har de däremot börjat ta allt mer ansvar för vad som publiceras på plattformen, och de har agerat allt hårdare mot hot och hat på nätet. Men det är ingen enkel uppgift att se till att en fjärdedel av jordens befolkning kan umgås och kommunicera på ett civiliserat sätt under gemensamma regler.
Frågan är om ens Facebook själva förstår hur stort det är att ena så många människor på samma plattform. De som dagligen använder Facebook ser ju bara en bråkdel av de personer, grupper företag och organisationer som varje sekund skickar miljontals likes, meddelanden och kommentarer till varandra. Det är helt klart svårt att få grepp om hur många människor som 2 miljarder faktiskt är. Frågan är hur mycket mer de kan växa, om det ens finns någon gräns.