Vi har stängt från 1 april 2020
Keymetrics

Maximera din ROI med Marketing Cloud

Marknadsföring har blivit allt mer fragmenterad och svåröverskådlig i takt med att vi fått fler kanaler och samtidigt segmenterar kunderna mer granulärt idag än någonsin tidigare. Under Dreamforce passade jag därför på att fördjupa mig i Salesforces Marketing Cloud för att se hur olika företag gjort för att maximera sin ROI i marknadsföringen.

Marknadsföring innebär idag att synas på olika platser med olika budskap för olika personer, och att såväl skapa som att få en enhetlighet i marknadsföringen är en utmaning för de flesta företag. Att sprida sig för tunt och anpassa sig till olika personer och plattformar utan en övergripande plan för hur detta ska generera intäkter är ett vanligare problem än vad som pratas om. På många marknadsavdelningar har man dessutom olika team som jobbar med kommunikationen i olika kanaler, vilket leder till ytterligare fragmentering och ökade svårigheter att leverera enhetliga budskap.

För bilföretaget Cox Automotive, som genom olika agenter jobbar med köp och sälj av begagnade bilar, var problemet att det var allt för mycket manuellt arbete i marknadsföringsarbetet, vilket gjorde att projekt drog ut på tiden och det tog lång tid från idé till kampanj och det var svårt att hänga med i aktuella skeenden. Man hade dessutom klienternas olika team som jobbade i olika system med bland annat sju olika emailklienter och 13 olika molnlösningar av olika slag för såväl filhantering som kommunikation. Löftet om en smidig köp- och säljupplevelse gick med andra ord inte hand i hand med den faktiska kundupplevelsen. För dem var det därför mycket stor utväxling på att samla allt i Marketing Cloud, och kunna skapa gemensamma kampanjer och budskap över olika plattformar, och hittills har de sett en ökning i antalet relevanta leads direkt från marknadsföringen på 133% per år de senaste två åren. För dem är nu nästa steg att skapa automatiserade lösningar för att kunna kommunicera med kunderna på olika plattformar genom chatbotar och automatiserade flöden för olika kunder beroende på deras beteenden.

Företaget Rackspace jobbar å sin sida med att hjälpa företag att bättre hantera sin data. De jobbar strikt B2B, men har sett stora fördelar i att använda sig av ”social listening” för att förbättra sin marknadsföring. De konstaterade nämligen att sociala medier inte huvudsakligen är ett nytt ställe att basunera ut ditt budskap, utan snarare ett ställe där du får interagera och komma närmare kunderna på helt nya sätt. Genom att mata in information från företagets sociala kanaler i Marketing Cloud gick det att hitta personer och företag som var nyfikna på de tjänster som Rackspace erbjuder. Det var med andra ord ett sätt att nå de personer som kanske hört talas om eller sett en annons, men som inte bestämt sig ännu och därmed inte gett några traditionella köpsignaler. Däremot kanske de gillade ett inlägg från Rackspace, eller nämnde någon av deras produkter i en kommentarstråd.

Kikar vi istället på B2C-marknaden så nämndes företaget Kroger, en av världens största detaljhandelskedjor. De samlade kunder i sina maillistor och skickade ut kampanjer per mail till tusentals kunder. Problemet var att dessa sällan var personaliserade, och därför blev breda och inte så träffsäkra kampanjer. Genom att samla ihop mer data om kunderna i Marketing Cloud kunde de istället bygga olika spår för kunderna och därmed skapa olika kampanjer beroende på hur kunderna beter sig. De jobbar även med att låta systemet skapa egna kampanjer baserat på fördefinierade ingångsvärden, och sedan dra nytta av all data systemet har om kunderna för att kunna ge rätt budskap vid rätt tidpunkt.

Sist fick jag höra om däckföretaget BFGoodrich, som säljer sina däck B2B2C, och därmed inte har någon direktkontakt med sina slutkunder. De började jobba med att via email skapa kontakt med entusiaster som använde deras däck. Genom dessa entusiaster kunde de sedan skapa tvillingpublik och hitta andra som sannolikt också skulle gilla deras däck. De skapade därefter en mobil plattform för dessa entusiaster där de kunde dela bilder och filmer, och samtidigt kunde BFGoodrich få information om de olika besökarna till sajten för att på så sätt kunna nå dem med bättre marknadsföring. Helt enkelt skapade man sin egen community kring varumärket, något som gjorde det möjligt för företaget att kommunicera med slutkunden även om det inte fans en naturlig direktkontakt.

Mitt intryck efter en vecka av att lyssna på olika föredrag och prata med användare av systemet är att det är mångsidigt och användbart för många olika typer av verksamheter. De har dessutom integrationer med flera olika kanaler, vilket gör att det går att få en överblick och kontinuerligt skapa bättre kampanjer. Om jag funderade på hur jag skulle få en bättre överblick över mitt företags marknadsföringsarbete och leverera bättre resultat är det här nog ett system jag skulle kika närmare på.

Den 1 april 2020 släckte vi lampan här på Dagens Analys.