Mätorganisationen MRC tycker till om mobila annonser

Organisationen MRC – Media Rating Council – föreslår att man ska kunna mäta mobil “viewability” på ett sätt som ska matcha visningar på desktop (datorn).

Många, även utanför den engelspråkiga delen av världen, har väntat dessa på officiella riktlinjer från MRC, och nu är börjar de formuleras. Det är inga stora överraskningar dock, jämfört med tidigare uttalanden från mätorganisationen.

I stort sett handlar det om att mobila annonser ska mätas på samma sätt på “vanliga” hemmadatorer (desktop); åtminstone 50 procent av annonspixlarna måste vara synliga i webbläsaren, i minst en sekund (två sekunder för videoannonser). Nu är det alltså officiellt – “MRC anser inte att olika mätnivåer är nödvändiga”, enligt egen utsago.

Trots dessa ord är ingenting helt hugget i sten ännu – MRC säger att tänker undersöka huruvida mobila annonser kräver mindre tid på skärmen än desktop-baserade sådana.

Läs mer: Tittartid avgörande för onlinereklamens genomslag

Detta kan ju vara viktiga nyheter för exempelvis Facebook, vars mobila flöde funkar något annorlunda är webbläsaren på dator (eller mobil, för den delen). En standard på en halv sekund har diskuterats för dessa fall.

Hänger MRC med i utvecklingen i tillräckligt hög grad?