Maskininlärning ska göra det lättare att navigera i framtidens informationsflöde

Internet är redan nu fullt över bredden med allehanda information, och det kan vara en utmaning om man ska få fram relevant sådan inom rimlig tid för oss dödliga. Men nu har forskarna kommit på ett sätt att med hjälp av maskininlärning hjälpa mänskligheten. Detta kan även få användning inom marknadsföring.

Forskare i Finland har med hjälp av EEG-teknik studerat hjärnsignalerna hos försökspersoner, samtidigt som de läser olika Wikipedia-artiklar.

Genom att använda sig av maskinlärningsteknik (det som AI-tekniken bygger på, alltså) så kunde man tolka EEG-datan för att på så sätt se vilka begrepp och koncept som läsaren fokuserar på. Från detta kunde man skapa en lista med nyckelord, som läsarna “flaggade” under läsningen.

Läs mer: VR och AI spås bli en stor del av framtidens kundupplevelse

Dessa nyckelord kan sedan användas för att förutse vilka andra Wikipedia-artiklar som kommer vara relevanta för denna person. Men tanken är att denna teknik ska användas till mer än Wiki-artiklar, såklart.

Man ska bättra filtreringen av sociala medieflödet, eller påminna oss om saker vi uppfattat som viktiga (som den där påminnelsen om räkningen i mailboxen?).

Det finns också möjligheter för ännu bättre riktad reklam – något TechCrunch, som skrivit en längre artikel om ämnet ser som något dystopiskt. Och det är klart – med tanke på att Google nu föreslår att jag ska köpa de kängor jag just köpte igen och igen så kan det bli lite läskigt när reklamen som läser mina tankar ska påminna mig om att köpa produkter jag inte vill ha fler av.

Maskininlärning tycks i vilket fall ta enorma steg framåt – vi har troligtvis bara skrapat på ytan av dess möjligheter.