Marknadsföring som fungerade – Ishinken som räddade liv

Kommer ni ihåg alla dessa Ice-bucket challenges som konstant dök upp i vårt flöde för två år sedan? Det visar sig att vad som kanske tycktes vara fånerier och kändisposering gav faktiska resultat i kampen mot ALS.

Någon gång under sommaren 2014 så svämmade (hah) internet över med mängder av kända och okända människor som hällde iskallt vatten över sig för att uppmärksamma kampen mot muskelsjukdomen ALS. Bill Gates, Mark Zuckerberg, Jimmy Fallon, Homer Simpson och även Donald Trump ställde upp.

Nu har pengarna – 115 miljoner amerikanska dollar (cirka 988 miljoner kronor) som kom in från alla dessa utmaningar resulterat i nya forskningsrön i kampen mot sjukdomen. Forskare från University of Massachusetts Medicinavdelninig har identifierat en muterad gen som kan förklara en del av sjukdomsfallen.

Även om genen inte är den slutgiltiga lösningen på sjukdomen, så kan den ses som ett steg i rätt riktning enligt bland annat New York Daily News. För den som är intresserad så kan man läsa den vetenskapliga artikeln här.

Utmaningen visar på att sociala medier kan användas för att främja forskning, och att effektfull marknadsföring faktiskt kan fungera.

Läs mer: Infograf: marknadsförarens guide till sociala medier

Låt oss avsluta med en favorit i repris – Microsoftgrundaren Bill Gates som tog det hela till en nördigare nivå: