Marknadsförarnas annonsval är för kortsiktiga

Marknadsförare fokuserar för mycket på kortsiktiga mål, och utför inte det mer långsiktiga byggandet av ett varumärke – detta menar författarna till en ny rapport från branschorganisationen IPA.

Rapporten visar förvisso att de varumärken som använder sig av betald media växer tre gånger snabbare än de som förlitar sig enbart på egenägd media. Men det visar sig också att man ökar en betald kampanj med 13 procent, och förtjänad media (earned media) med 26 procent.

Läs mer: Svenska budgetar för marknadsföring ökar nästa år

Det visar sig också att att det bästa sättet för att bygga intäkter är att satsa på varumärkesbyggande och säljaktivering till ett förhållande av 60:40. Ändå satsar man på mer kortsiktiga aktiverings-strategier, istället för mer långsiktigt varumärkesbyggande och effektivitet.

Att lägga till TV-reklam är enligt rapporten också väldigt framgångsrikt, och har bland annat resulterat i en effektivitetsökning med upp till 40 procent. Detta gör TV:n till det mest effektiva mediet, menar man; “för att bli kända och få god tillväxt, så behöver varumärken använda medier som har stor räckvidd och skala, där – som vi ser i våra resultat – television och video är avgörande element”.