Marknaden för ringklockor med inbyggd kamera ökar kraftigt

Smarta kameror och smarta ringklockor blir allt vanligare i våra hem enligt en ny amerikansk undersökning. Däremot saknar en majoritet av de svenska hemmen någon övervakningslösning.

Värdet av marknaden för smarta ringklockor med inbyggd kamera uppskattades av analysföretaget Grand View Research förra året uppgå till 1,4 miljarder dollar. År 2025 förväntas värdet ha stigit till 2,8 miljarder dollar enligt rapporten – en årlig tillväxt på mer än 10 procent. Bakom trenden finns en växande oro över säkerhet och trygghet för individer och familj. Allt flera rapporter har även visat att övervakningskameror kan minska brottsligheten i bostadsområden, vilket är något som sannolikt också spelar in.

Enligt Grand View Researchs rapport har brottsfrekvensen ökat runt om i världen. Ytterligare en viktig konsumenttrend som påverkar marknadstillväxten är det ökade intresset för smarta hem där hemmet kan övervakas och styras via digitala enheter. Smarta hem-produkter har gett hemägare en ny möjlighet att ha koll på vad som händer i huset eller lägenheten, oavsett var man befinner sig för tillfället. Smarta lösningar i bostaden likt digitala lås och kameror kan både spara tusenlappar och hålla oönskade besökare borta. Längre fram i tiden förväntas utvecklingen ge oss kameror med ökad funktionalitet likt förmågan att känna igen rörelsemönster och bilder. Något som gör att de bättre kan skydda och avisera men även användas som underlag vid rättegångar.

Ändå visar till exempel en ny undersökning från hemsäkerhetsföretaget Ring att mer än hälften av alla svenska hushåll (52 procent) saknar säkerhetsenheter såsom kameror för att skydda sina hem och sin familj. En siffra som troligtvis kommer att minska i takt med hur aktörer likt Arlo, Nest och Ring möter den ökande efterfrågan och tillväxten med mer prisvärda produkter.

Ett ökat utbud och lägre priset för produkterna kommer med största sannolikhet också bidra till ökade försäljningssiffror. Nyligen lanserade exempelvis Ring en övervakningskamera för inomhusbruk för under 700 kronor, och flera andra aktörer har liknande produkter.

Om du är nyfiken på att läsa mer om Rings produkter så har vi på Dagens Analys testat deras ringklocka, samt en övervakningskamera med både kraftigt ljus och IR-kamera för att övervaka exempelvis din uteplats eller din balkong.