Mark Zuckerberg vill veta om han är snäll mot sina användare och bryr sig om dem

Idag när jag loggade in på Facebook ställde Mark Zuckerberg en fråga – Håller du med om att Facebook bryr sig om sina användare? – här förklarar jag mitt svar.

Frågan som du ser nedan och svaren man kunde lämna avslöjar Facebooks osäkerhet i var vi alla står efter data-skandalerna som nu haglar över plattformen.

Mitt svar blev – Håller med – eftersom jag tror att Facebook i grunden vill väl. Men tyvärr har affärsmodellen skenat iväg och lätt tjänade pengar blivit deras akilles häl.

Utan användare finns det ingen Facebook och det har man under de senaste åren glömt bort och även tagit sina användare för givet. Såklart kan man snubbla när det bara dyker upp nya användare hela den och företaget är en ren vinstmaskin, men det gäller att vara alert och kunna ställa om.

Men å så snabbt det kan vända. Se på alla tidigare exempel som Lunarstorm, MySpace, Shortcut, Spray, Torget, Apberget och så många fler. Alla började med användarna som det mest prioriterade nyckeltalet tills att investerare började nosa fram intäktspotentialer.

Än finns det tid för Facebook att ändra kurs och återigen sätta användaren i första rum, men bara om investerare och börshajar tillåter dem att göra det. Om vinst och ekonomisk tillväxt är ett måste så är det nog tyvärr kört, även för Facebook, för den enda nyttan med Facebook är ju att användarna trivs och kan mötas. Utan det och utan förtroendet att plattformen är säker så kommer allt fler att lämna för andra alternativ.

Kom igen nu Mark, jag har hopp om att du är smartare än vad Wall Street vill låta dig vara. Fixa det här och rulla på.