Mark Zuckerberg kovänder kring fejknyheter på Facebook – lovar bättring

När Facebook direkt efter det amerikanska valet kritiserades för att man låtit användare dela fejknyheter och påverkat utgången så kommenterade dess grundare Mark Zuckerberg det som “galet”. Men knappt en vecka senare så lät det helt annorlunda, och nu lovas krafttag mot desinformationen i Facebooks flöde.

Mark Zuckerberg har kritiserats tidigare, även innan valet för att ha påstått att Facebook är ett techföretag och inte ett medieföretag, något som höjt en del ögonbryn.

Allt fler undersökningar världen över pekar nämligen på att Facebook numera är ett av de främsta nyhetskällorna, i synnerhet bland de yngre.

Så när han under lördagen efter valet skrev att 99 procent att vad som syns på Facebook inte är fejkade nyheter orsakades också en del misstro och kritik från många.

Nu verkar det som om Zuckerberg vänder, när han under fredagen skriver att man jobbar hårt på att fixa problemet med desinformation på plattformen, något han menar man gjort länge.

Han skrev bland annat om ett antal steg som redan är på gång, skriver Huffington Post. En av lösningarna är mer algoritmer, som ska “upptäcka vad människor kommer flagga som falskt innan de hinner göra det själva”.

Läs mer: Ett tillägg till Chrome ska göra det lättare att undvika fejk-nyheter på Facebook

Det ska också bli lättare att rapportera falskt innehåll, lättare att arbeta med tredjepartsaktörer (oberoende organisationer och journalister) och man funderar även över möjligheter att flagga falskt innehåll med varningssymboler.

Man kan inte undgå att se det som något av en kovändning, när samma person för bara en kort tid sedan ville frånsäga sig allt ansvar för vad som publiceras i nyhetsflödet. Kommer Mark att erkänna att Facebook trots allt är ett medieföretag?