Mark Zuckerberg ber världen om förlåtelse

“For the ways my work was used to divide people rather than bring us together, I ask forgiveness and I will work to do better,” skriver Mark Zuckerberg på Facebook.
Trollen från Ryssland har etsat sig fast i Zuckerbergs samvete. Det är först nu han inser allvaret i vad troll kan åstadkomma med hans skapelse. Att bara ta emot annonsörer ‘hej vilt’ och ‘låta vem som helst’ publicera lite ‘vad de vill’ resulterade bland annat i att Donald Trump blev vald till President i USA, oroligheter i Ukraina och problem i både tyska och franska valen. Så pass enkelt är det att kontrollera massorna med fejk news och propaganda.
Nu ber Mark Zuckerberg om världens förlåtelse. Han känner ett ansvar och han lovar att bli bättre.
Onlinetidningen Techcrunch har skrivit en mycket bra artikel där man berättar om historien bakom, resultaten som blev och nu framtiden vi ser. Vi rekommenderar att du läser artikeln.
Är det verkligen Mark Zuckerbergs ansvar att hålla världen fri från troll? Ska han ensam göra världen till en bättre plats där rättshaverister, rasister, pedofiler och andra förvandlas till medmänniskor? Att tro det är också att tro alldeles för mycket om sig själv och sin skapelse trots att den samlar flera miljarder människor. Men att ens tänka tanken gör honom till årets CEO.
Hoppas nu bara att giriga regeringar inte ser sin chans att tvinga fram sitt inflytande över plattformen.
Läs också:
Fake news förvirrar hälften av britterna inför det kommande valet
”Vi måste vända ryggen till falska nyheter”
Speciell märkning för fekjnyheter på Facebook
Facebook vill inte påverka kommande val – passar på att testa fejknyhetsfilter i Tyskland