Mänskligt redaktionsteam bakom Facebooks “trendande” nyheter

Efter påståenden att Facebook trycker ner konservativt färgade nyheter i USA så har brittiska The Guardian fått tag på läckta dokument kring företagets nyhetsflöde. Det visar sig att automatiserade algoritmer bara delvis avgör vilka som är de “hetaste” nyheterna. Är människans bedömningsförmåga omöjlig att ersätta?

De läckta dokumenten visar att Facebook inte förlitar sig enbart på algoritmer när man väljer ut vilka nyheter som får “trenda”, alltså vilka nyheter som kommer överst i nyhetsflödet. Bakom flera av nyheterna sitter ett en expertredaktion med uppdraget att “injicera” nyheter i flödet.

Läs mer: Hemliga dokument avslöjar hur Facebook väljer ut trendande nyheter

Facebook har faktiskt använt sig av rena algoritm-lösningar, men efter kritik för bland annat bristen på rapportering kring Ferguson-händelserna så såg man sig tvungen till att införa förbättringar. Kritiken påpekade att man hellre visare “ice-bucket challenge” videos istället för upploppen i USA, och man sade att Facebook saknade förmågan att leverera “hårda” nyheter.

Det verkar helt enkelt inte som om data och algoritmer är fullt så tillräckliga som man annars leds till att tro. Sedan 2014 sitter man således med en redaktion som, enligt källorna, har betydande inflytande och stor makt när det kommer till att välja nyheterna. Orsaken är att denna redaktion lättare kan svartlista och lyfta fram nyheter (läs mer om hur det funkar på Dagensanalys här).

Detta kommer säkert inte att göra mycket åt kritiken från (konservativa) amerikaner kring Facebooks nyhetsrapportering. Människan är sällan en helt objektiv varelse. Nu poängterar förstås Facebook själva att man till det yttersta strävar efter objektivitet med hjälp av “rigorösa riktlinjer”, något man ändå får tro på.

Sist men inte minst visar dokumenten att trots den senaste tidens allt starkare tilltro till automatisering på webben – om det så gäller avancerade algoritmer eller AI-bots, så är det ändå svårt för maskiner att helt ersätta människan. En duktig analytiker gör ett mycket bättre jobb och undviker onödiga fällor bättre än kod – än så länge, i varje fall.