Människorna är snart lika många som botarna på nätet

En stor del av nättrafiken på internet består av automatiserade användare, så kalla de botar. Så många som varannan, faktiskt – och detta är ändå en förbättring! En annan god nyhet är att de “goda” botarna (sådana finns) blir fler, även om de “onda” fortfarande är klart i majoritet.

Enligt en rapport från Incapsula (The 2015 Bot Traffic Report) så ser man för första gången att mängden mänskliga användare faktiskt ökar. Under fjolåret stod människorna för 51,5 procent av trafiken, från 38,5 år 2013.

Läs mer: Verkligheten och Botsen smälter ihop på nätet

Men det är alltså fortfarande en hel del botar där ute, som står för en massa trafik. Av dem bara 19,5 procent “goda” botar, alltså de som samlar information kring webbtrafik och ger inte utslag i besökarsiffrorna. Googles indexerare är några av dessa goda botar.

De “onda” står för 29 procent, och är några av nätets värstingar. De står bakom hackerattacker (DDOS-attacker som vi ofta hör i media), spamreklam (som alla konstiga inlägg i kommentatorsfälten) och de påverkar även Googles rankningar – då de onda botarna föredrar vältrafikerade offer.

Studien konstaterar dock i varje fall att medvetenheten kring de onda botarna och deras härjningar börjar tas på allvar, samtidigt som fler världen över inser hur många de faktiskt är – och vilken skada de kan utföra.