Mannen bakom arkadsuccén Pac-Man har gått bort

Japanen Masaya Nakamura har gått bort, 91 år gammal. Nakamura är skaparen av legendariska speltillverkaren Namco, och är känd som “Pac-Mans fader”.
Hans bortgång rapporterades av sagda Bandai Namco, som uppger att Nakamura dog den 22 januari i år. Man har dock inte uppgett orsaken till hans bortgång, enligt Reuters.
Han var med och skapade Japans stora framgångar på videospelmarknaden, och skapade sitt företag (då kallat Nakamura Manufacturing) redan 1955. Då byggde den utbildade ingenjören maskiner för nöjesparker, men på 1970-talet insåg han potentialen i videospel och resten är, som det heter, “historia”.
Nakamura knöt till sig flera ledande utvecklare och ingenjörer, och bytte i samband med detta namnet på företaget till Nakamura Amusement Machine Manufacturing Company (som sedan blev till Namco).
Pac-Man skapades 1980 av utvecklaren Toru Iwatani, och blev något av en guldgruva för Namco. Enligt Wikipedia så är Pac-Man världens näst mest sålda arkadspel genom tiderna, och är fortfarande mäkta populärt.
Läs mer: Pac-Man i Google Maps
Under senare år så blev Namco känt för 3D-baserade fightingspel som Tekken och Time Crisis. Nakamura avgick som VD först år 2002, nästan 50 år efter att ha grundat det. Han fortsatte verka som rådgivare fram till 2007, även efter sammanslagningen med konkurrenten Bandai år 2005.
År 2007 fick han även medaljen “Order of the Rising Sun” av den dåvarande Japanska regeringen.